Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Europese subsidies voor Peelregio

Datum nieuwsfeit: 24-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Limburg
Zoek soortgelijke berichten

Provincie Limburg

Europese subsidies voor Peelregio In het kader van CERES-programma

EUROPESE SUBSIDIES VOOR PEELREGIO

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de inzet van Europese subsidies voor een aantal projecten in Noord-Limburg. Daarbij gaat het onder andere om de aanleg van een randweg in Nederweert, een bijdrage aan de verbouwing van het gemeenschapshuis in Leveroy en het toeristisch project 'Ontdek de geheimen van de Peel'. De projecten maken deel uit van het CERES-programma Noord- en Midden-Limburg. De stuurgroep van het programma draagt de verschillende projecten voor subsidie voor aan Gedeputeerde Staten. GS dienen in te stemmen met de voorstellen.

Het CERES-programma Noord- en Midden-Limburg is een Europees Stimuleringsprogramma in een tiental (deel)gemeenten in de Limburgse Peelregio en het heeft een looptijd van 2000 tot en met 2006. Het CERES-programma, genoemd naar de Romeinse godin van de landbouw, beoogt de realisatie van een duurzame en dynamische economische ontwikkeling van het gebied. Voor dit programma heeft de Europese Commissie voor de gehele periode circa 25 miljoen ter beschikking gesteld uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Van de verbouwing van het gemeenschapshuis Leverona in Leveroy wordt de helft betaald uit EFRO-middelen, de rest wordt door de gemeente Nederweert betaald. Het gaat om de uitbreiding van het gemeenschapshuis met een podium, een ontmoetingsruimte met internetcafé en het realiseren van expositieruimten. Het doel van de verbouwing is de sociale en culturele attractiviteit van het gebied te verhogen door het instandhouden van het voorzieningenniveau. De totale verbouwingskosten bedragen 1,1 miljoen.

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling betaalt een kwart van de kosten van de aanleg van de westelijke randweg van de kern Nederweert, de rest wordt door de gemeente betaald. Met de aanleg van deze randweg moet de verkeersdruk in het centrumgebied van Nederweert worden verminderd. Daardoor wordt de verbindingszone richting recreatieproject 'kanalenviersprong' verkeersluw en daardoor aantrekkelijker. Het is de bedoeling dat de randweg eind volgend jaar gereed is. De totale kosten worden geraamd op 840.000,-.

Verder kan de Regio VVV Noord- en Midden-Limburg rekenen op Europese subsidies van totaal zo'n 36.000,- voor het toeristisch project 'Ontdek de geheimen van de Peel.' Deze bundeling van een aantal initiatieven wil toeristen bijvoorbeeld fietsend of wandelend de Peel laten ontdekken. Daarnaast kan er een beleving van de Peel plaatsvinden door het verbinden van de rijke cultuurhistorie van de streek met de mogelijkheden om bij een groot aantal (agrarische) bedrijven deel te nemen aan excursies. In de loop van dit jaar wordt gekeken hoe dit proefproject ingepast wordt in de totale toeristische profilering van de Peelregio. De totale kosten zijn geraamd op ruim 63.000,-.

De Regio VVV Noord- en Midden-Limburg krijgt daarnaast eveneens geld voor de ontwikkeling van een toeristische regiovisie met uitvoeringsprogramma voor het CERES-gebied. De Europese subsidie bedraagt ruim 17.000,-, de totale begrote projectkosten bedragen ruim 35.000,-.

Het Europees fonds ondersteunt ook de bouw van een karakteristieke schaapskooi/schuilhut voor fietsers en wandelaars in opdracht van de gemeente Sevenum. Deze rustplaats wordt bij de kruising van de Middenpeelweg en de Helenaveenweg in Sevenum gebouwd. De EFRO-bijdrage bedraagt 2269,-. De totale kosten bedragen circa 12.000,- .

24-1-2002 14:27

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie