Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lezing RUG: Gloed van de Hongaarse schrijver Sándor Marai

Datum nieuwsfeit: 24-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Lezing

Gloed van de Hongaarse schrijver Sándor Marai

Dr. Jolanta Jastrzebska bespreekt het boek Gloed van de Hongaarse schrijver Sándor Marai.

Sándor Marai werd in 1900 geboren in het Hongaarse Kassa, het tegenwoordige Kosice in Slowakije. Hij studeerde journalistiek, woonde enige tijd in Duitsland en was werkzaam bij de Frankfurter Zeitung. In 1928 vestigde hij zich in Boedapest. Reeds voor de Tweede Wereldoorlog bouwde hij een aanzienlijk oeuvre op; zijn roman Gloed verscheen in 1942 in het Hongaars. Toen hij in 1948 Hongarije verliet, omdat hij de communistische terreur voorzag, werd hij vanaf dat moment daar verzwegen en werd zijn werk verboden. Uiteindelijk vestigde hij zich in de Verenigde Staten en werd hij een emigré-schrijver, bekend bij Hongaarse emigranten door hun uitgeverijen in het Westen, maar onbekend in eigen land. Dit veranderde na de omwenteling in 1989. Helaas heeft hij dat niet meer meegemaakt; aan het begin van dat jaar pleegde hij zelfmoord.

Reeds voor de oorlog werden drie van zijn romans in het Nederlands vertaald, maar kreeg zijn werk weinig aandacht. Pas na een nieuwe, succesvolle uitgave in 1999 van Gloed in Duitsland en Italië, kreeg dit werk ook een Nederlandse uitgave en werd het door de Nederlandse boekhandelaren uitgeroepen tot het beste boek van 1999. Het is in veel opzichten een traditionele roman, waarin de liefde als een noodlottige en alles vernietigende passie wordt beschreven. De handeling speelt zich af in de hoge bourgeoisiekringen rond de eeuwwisseling van de 19e en 20ste eeuw. Aantrekkelijk voor de lezer van nu is wellicht datgene wat niet uitgesproken wordt.

Dr. Jolanta Jastrzebska is verbonden aan de Faculteit der Letteren van de RUG. De serie Spraakmakende boeken is gericht op alle geïnteresseerde lezers en voor het bijwonen van de lezing is het niet noodzakelijk dat men het boek gelezen heeft. Na het bespreken van de interpretatie, de ontvangst, de auteur en diens oeuvre, is er gelegenheid tot discussie.

Datum en tijd

donderdag 24 januari 2002, 20.00-22.00 uur

Spreekster

dr. Jolanta Jastrzebska

Titel

Gloed
van de Hongaarse schrijver Sándor Marai

Serie

Spraakmakende Boeken

Plaats

Offerhauszaal Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Faculteitsbureau Letteren, Joke van Kuijk, tel. (050)363 59 06 (ma, woe, vr) www.let.rug.nl/spraakmakendeboeken

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie