Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Transmuraal Beraad Kennemerland

Datum nieuwsfeit: 24-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Noord-Holland
Zoek soortgelijke berichten

Provincie Noord-Holland

Persbericht, 23 januari 2002

Transmuraal Beraad Kennemerland

Gezamenlijke werkafspraken voor optimale samenhang en afstemming zorg Kennemerland
Ruim een jaar na het gezamenlijk vastgestelde advies aan minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben de betrokken partijen waaronder ondermeer het Kennemer Gasthuis, Zorgkantoor Kennemerland, zorgverzekeraar Zilveren Kruis, District Huisartsen Vereniging Kennemerland, het Kennemer Patiënten Platform en de gemeenten Haarlem en Velsen op initiatief van de provincie Noord-Holland constructieve werkafspraken gemaakt met betrekking tot de toekomstige samenwerking van de zorginstellingen in Kennemerland.

De minister heeft in 1999 de provincie Noord-Holland verzocht de regie op zich te nemen bij de actualisatie van de ziekenhuissituatie in de regio. Het ging hierbij om het vormgeven van de toekomstige ziekenhuis- en transmurale zorg (het toewerken naar een betere samenhang en afstemming van zorg waarbij de patiënt centraal staat) in Kennemerland.
De primaire aanleiding hiervoor was toen het feit dat het Kennemer Gasthuis (KG) afzag van het zogenaamde bilocatiemodel waarbij op 2 locaties klinische ziekenhuiszorg aangeboden wordt.

In reactie op het verzoek van de minister heeft de stuurgroep Ziekenhuissituatie Kennemerland, samengesteld uit zorgverzekeraars, het Kennemer Gasthuis en het ministerie onder voorzitterschap van gedeputeerde Enno Neef van de provincie Noord-Holland in september 2000 de eindrapportage 'Visie in Toekomstperspectief' in de vorm van een advies aan minister Borst uitgebracht. Dit advies is door de minister overgenomen.

Belangrijkste uitgangspunten van het advies aan de minister waren de opbouw van een transmuraal zorgcentrum in Haarlem Noord inclusief operatiekamers voor eenvoudige ingrepen, een röntgenafdeling en een MRI, poliklinieken voor nagenoeg alle specialismen, een huisartsenkliniek en een steunpunt thuiszorg. Het zorgcentrum in Noord zou in de toekomst dan worden uitgebouwd tot een modern high-tech (kern-)ziekenhuis. Voorts werd in het advies gesproken over de renovatie van het Elisabeth Gasthuis in Haarlem- Zuid en over het opheffen van de ziekenhuisvoorziening van het Zeeweg ziekenhuis en de verplaatsing van de afdeling psychiatrie van de locatie Zeeweg naar het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk.

Vandaag hebben alle partijen onderschreven dat het van groot belang is dat de gemaakte afspraken, zoals geformuleerd in het gezamenlijk advies aan de Minister, in onderlinge samenwerking verder worden uitgewerkt. Te meer om ook te komen tot een betere samenhang en afstemming van de zorg in Kennemerland. De afspraken uit het advies zijn vandaag door alle aanwezigen bevestigd. Voorts is afgesproken dat de voortgang en ontwikkelingen op het gebied van de toekomstige ziekenhuis- en transmurale zorg in de regio Kennemerland met elkaar worden gevolgd - in het bijzonder de voortgang van de plannen voor het transmuraal zorgcentrum in Haarlem Noord - en dat de partijen problemen bij de uitvoering met elkaar proberen op te lossen. Daarnaast hebben de aanwezigen toegezegd de belangrijkste knelpunten in de regio in beeld te brengen en een samenhangend projectenprogramma voor deze punten te ontwikkelen evenals investeerders en initiatiefnemers te zoeken voor de uitvoering van dit projectenprogramma. De intentie is uitgesproken dat de eerste projecten na de zomer van start zullen gaan. Het volgen van de ontwikkelingen en het opstellen van het projectenprogramma vinden plaats in het gezamenlijke overleg - het transmuraal beraad - dat de partijen vandaag officieel hebben ingesteld. Het accent van de activiteiten ligt voorlopig op het werkgebied van het Kennemer Gasthuis, maar het is zeker mogelijk dat ook andere partijen in het overige deel van de gezondheidszorgregio boven het Noordzeekanaal aanschuiven in het transmuraal beraad en onderwerpen of projecten inbrengen.

Het Kennemer Gasthuis heeft tijdens de vergadering verslag gedaan van de bouwvoorbereidingen. Het zorgprofiel en de structuurplannen van beide toekomstige locaties zijn toegelicht, alsmede de planning van de bouw activiteiten.

Minister Borst heeft laten weten dat ze ingenomen is met het initiatief en heeft de betrokken partijen aangegeven dat zij er grote waarde aan hecht dat de leden van het beraad uitvoering gaan geven aan het aan haar geformuleerde advies uit 2000.

Informatie: Menno van Eekhout, afdeling Projecten, tel. (023) 514 35 52

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie