Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lagere premies voor graan door inzet LTO van de baan

Datum nieuwsfeit: 24-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: LTO Nederland
Zoek soortgelijke berichten

LTO Nederland

Lagere premies voor graan door inzet LTO waarschijnlijk van de baan

Donderdag 24 januari 2002 - De dreigende verlaging van EU-premies voor enkele duizenden Nederlandse graanboeren is voor de komende jaren waarschijnlijk van de baan. LTO-Nederland heeft in overleg met het ministerie van LNV een andere oplossing gevonden, die nog wel groen licht moet krijgen van Brussel. Het Nederlandse voorstel komt op 31 januari a.s. aan de orde in Beheerscomité Granen van de EU.

De graanprijs in Europa kwam in de jaren negentig onder zware druk te staan. Tussen 1993 en 2001 is de opbrengstprijs voor de boer stap voor stap gehalveerd en terechtgekomen op het niveau van de wereldmarkt. Deze prijsverlaging is door Brussel gedeeltelijk gecompenseerd door middel van inkomenstoeslagen (premies per hectare). Nederland is voor granen opgedeeld in twee regio's. De hoogte van de premies hangt af van de gemiddelde opbrengstcijfers in de periode 1986-1991.

In regio 2 heeft de teelt zich de afgelopen jaren sterk uitgebreid. Dit heeft er toe geleid, dat de graantelers in 2001 werden geconfronteerd met een korting op hun premie van 119,- per ha. Terwijl in regio 2 meer graan was geteeld (+ 10.846 ha), blijft de productie in regio 1 daarentegen al jaren onder het basisareaal (- 24.567 ha). Deze onder- en overschrijding valt tegen elkaar weg, omdat het nieuwe voorstel uitgaat van één basisareaal voor granen in heel Nederland; hierdoor hoeft er in de huidige situatie geen sprake meer te zijn van een verlaging van de premie in regio 2. Het verschil in premieniveau blijft echter net als voorheen wel bestaan.

Nederland accepteert hiermee als EU-lidstaat wel, dat een soortgelijk gelijk systeem van verevening tussen granen en maïs niet meer mogelijk is. Als in de toekomst toch meer graan worden verbouwd dan het totale basis-areaal, zal de hieraan verbonden verlaging voor alle telers gelijk zijn.

De vakgroep LTO Akkerbouw gaat ervan uit dat de voorgestelde aanpassing nog met ingang van dit groeiseizoen wordt ingevoerd. Als Brussel akkoord gaat wordt tegemoet gekomen aan de wensen van veel graantelers. Zij voelen zich benadeeld door de huidige systematiek. De verlaging van de premie kon oplopen van enkele honderden tot duizenden euro's per bedrijf. De vakgroep koos aanvankelijk voor voortzetting van het huidige systeem, omdat bij aanpassing daarvan een nog grotere groep telers zou worden benadeeld. De mogelijkheid van een tussenoplossing was toen nog niet in beeld.

Nadere informatie: Aaike Maarsingh (06-5390 2860) en Addy Risseeuw, Voorzitter en secretaris vakgroep LTO Akkerbouw (06-5149 3972)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: (info@lto.nl)

(Auteur: LTO-Nederland)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie