Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tiplijn voor aanpak criminaliteit

Datum nieuwsfeit: 24-01-2002
Bron: Ministerie van Justitie
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Justitie

24.01.02

Tiplijn voor aanpak criminaliteit

Het Nationaal Platform Criminaleitsbeheersing (NPC) zal dit jaar starten met de invoering van een proef met een anonieme nationale tiplijn waarop burgers telefonisch melding kunnen maken van verdacht crimineel gedrag. Dit is een publiek-private voorziening naar analogie van soortgelijke anonieme lijnen in o.a. Verenigde Staten en Engeland. De werktitel is voorlopig crimestoppers. Dit heeft minister Korthals van Justitie vandaag bekend gemaakt in Apeldoorn op het symposium ter ere van het tien-jarig-bestaan van het NPC.

De proef zal in de loop van dit jaar plaatsvinden. Burgers kunnen anoniem informatie over verdachte gepleegde misdrijven of crimineel gedrag melden. Hiervoor wordt een gratis informatielijn (0800-nummer) geopend. Deze informatie kan bijdragen aan lopende onderzoeken of een reden zijn een onderzoek te starten. Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld, conform de privacy-richtlijnen.

Vandaag viert het NPC zijn 10-jarig bestaan met het symposium 'Winst door publiek-private samenwerking'. Het NPC is een publiek-private samenwerking die tot doel heeft om die vormen van criminaliteit aan te pakken waarvan het bedrijfsleven slachtoffer wordt. In het NPC zijn overheid en bedrijfsleven vertegenwoordigd. De minister van Justitie, de heer Korthals, is voorzitter van het NPC, de voorzitter van VNO-NCW, de heer J.H. Schraven is vice-voorzitter.

Ruim 10 jaar geleden groeide de onrust bij het bedrijfsleven ten aanzien van de criminaliteit. De aanslagen op de Makro-vestigingen en Shellbenzinestations waren aanleiding voor het instellen van een gemengde projectgroep overheid/bedrijfsleven. Uit deze projectgroep is in 1992 het NPC ontstaan. Niet bedoeld als 'dikke nota's producerend orgaan', maar als een op de praktijk gerichte 'doe-club'.

Op dit moment werken overheid en bedrijfsleven op de volgende terreinen samen: Voertuigcriminaliteit, Overvalcriminaliteit, Keurmerk Veilig Ondernemen, Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan, Integriteit/beroepsmoraal, Financiele Instellingen, Informatietechnologie en Criminaliteit en de totstandkoming van regionale platforms criminaliteitsbeheersing.

Op deze dag heeft het NPC de brochure 'Balans in veiligheidszorg door Publiek-Private Samenwerking' gepresenteerd. In deze uitgave zijn alle succesfactoren voor een vruchtbare samenwerking en effectieve besluitvorming bijeengebracht. De brochure richt zich op de beleidsmakers binnen overheid en bedrijfsleven, zowel op nationaal, regionaal als lokaal niveau. U kunt de brochure opvragen bij het secretariaat van het NPC per e-mail tbroeck@best-dep.minjus.nl.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 24-01-2002

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie