Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Project Havo-4 'Thuis in het gemeentehuis' Wageningen

Datum nieuwsfeit: 24-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Wageningen
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Wageningen

rondje 'Thuis in het gemeentehuis'

Voor het vierde achtereenvolgende jaar doen leerlingen van HAVO-4 van Scholengemeenschap Pantarijn mee aan het project 'Thuis in het Gemeentehuis'. Leerlingen kiezen zelf een project en werken dit uit. Als thema is dit jaar kozen voor 'gemeenteraadsverkiezingen'. Het project is van start gegaan met een bezoek aan het gemeentehuis. Op 21 februari vindt de halve finale plaats op scholengemeenschap Pantarijn. De finale is 4 maart om 19.30 uur wederom in het stadhuis. De gemeente stelt 2.300,00 beschikbaar om het winnende project uit te voeren.

Burgemeester Jaap Sala ontving afgelopen maandag de leerlingen bij de start van het project. De verschillende politieke partijen in Wageningen waren bij de start aanwezig om onder meer hun verkiezingsprogramma kort toe te lichten. Daarnaast zijn zij uitgenodigd om gedurende de twee weken daarna (21 januari - 1 februari) tijd vrij te maken om een gesprek te voeren met een groepje leerlingen.

Het gemeentebestuur van Wageningen vindt het belangrijk dat met name jongeren zich betrokken voelen bij hun stad en bij de gemeentepolitiek. Enige kennis over de werkwijze van de gemeente werkt drempelverlagend. Daarmee leren de jongeren hoe je als inwoner invloed kunt hebben op je leefomgeving. Het gemeentebestuur van Wageningen biedt met dit project de leerlingen de gelegenheid om de gemeente en haar gemeentepolitiek beter te leren kennen.
Hiervoor is een budget beschikbaar gesteld dat valt onder bestuurlijke vernieuwing. De doelstelling van de school is om de leerlingen op een proefondervindelijke wijze bewust te maken van de haken en ogen van de gemeentepolitiek.

Inhoud project
Leerlingen maken een plan naar aanleiding van een kwestie die zij hebben uitgekozen uit de lokale politiek.
Dit kan op veel verschillende terreinen zijn: een onveilig kruispunt, een betere milieu, het opknappen van een basketbalveld, etc. De leerlingen maken zelf een opzet voor een onderzoek, en voeren dit ook uit. Elke groep moet minimaal drie deskundigen of belangengroepen raadplegen.

Thema 'Gemeenteraadsverkiezingen'
De gemeenteraadsverkiezingen zijn dit jaar het thema van het project. De leerlingen krijgen de opdracht een plan te maken over een onderwerp uit een van de verkiezingsprogramma's. Het is de bedoeling dat de leerlingen werken in groepen van drie tot vier personen en minimaal drie deskundigen raadplegen over het gekozen onderwerp. Het thema moet realistisch en origineel zijn. Bovendien moet het uitgevoerd kunnen worden binnen het budget van 2.300,00. Het gemeentebestuur van Wageningen hoopt met dit project ook de opkomst voor de verkiezingen van 6 maart 2002 te stimuleren.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie