Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bouw onderschrijft belang snelheid parlementaire enquête

Datum nieuwsfeit: 24-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


ALGEMEEN VERBOND BOUWBEDRIJF

Bouw onderschrijft belang snelheid rond parlementaire enquête

Persbericht

Den Haag, 24 januari 2002

Bouw onderschrijft belang snelheid rond parlementaire enquête

Het rapport van de 'Tijdelijke Commissie Onderzoek Bouwfraude' van de Tweede Kamer concludeert dat er veel vragen zijn rond aanbestedingen in de bouw en de positie van alle betrokkenen daarbij aan opdrachtgevers- en opdrachtnemerszijde. De commissie geeft aan dat snelheid gewenst is om tot meer duidelijkheid te komen. De bouwsector onderstreept het belang daarvan - als het parlement daadwerkelijk besluit tot een parlementaire enquête - voor het herstel van wederzijds vertrouwen en om te voorkomen dat de voortgang van belangrijke werken wordt vertraagd.
Aldus het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) in een eerste reactie op het vanochtend gepresenteerde rapport.
Het Verbond onderstreept dat een parlementaire enquête niet remmend mag werken op het initiatief van de bouw om samen met de overheid te komen tot een gedragscode bij aanbestedingen. Deze moet immers leiden verbeteringen en meer transparantie over de rol van de verschillende partijen in het aanbestedingsproces. Bovendien moet zorgvuldige afstemming plaatsvinden tussen alle lopende en aangekondigde onderzoeken.
Het AVBB ziet in de conclusies van de Tijdelijke Commissie een bevestiging van de noodzaak om ook tot meer duidelijkheid te komen over de positie en verantwoordelijkheid van de overheden als opdrachtgevers en als opstellers van wetten en regels. Uit het vooronderzoek kan worden opgemaakt dat de gang van zaken bij openbare aanbestedingen in de praktijk tot onduidelijkheden leidt. Het is van belang die onduidelijkheid weg te nemen en te onderzoeken op welke wijze eventueel niet-toelaatbaar gedrag maximaal kan worden teruggedrongen. Het AVBB is blij dat de commissie zich vooral wil richten op maatregelen die ervoor zorgen dat eventuele onrechtmatigheden in de toekomst worden tegengegaan. In het rapport van de commissie ziet het AVBB de bevestiging dat in de publiciteit van afgelopen tijd teveel verschillende zaken door elkaar zijn gaan lopen die allemaal zijn betiteld als bouwfraude. Gelukkig brengt het rapport daarin nuances aan.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie