Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Persberichten Regiopolitie Groningen 24-01-2002

Datum nieuwsfeit: 24-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Groningen
Zoek soortgelijke berichten


Korps: Groningen, plaats: Oude Pekela 24-01-2002 Verdachte bekent levensberoving Jan de Wit Donderdag 24 januari 2002

Man steekt Jan de Wit in woedeuitbarsting

De 35-jarige inwoner van Nieuwe Pekela die afgelopen dinsdag door de politie werd aangehouden heeft bekend Jan de Wit op 7 juli vorig jaar om het leven te hebben gebracht. Beide mannen kwamen elkaar in de bewuste nacht achter de woning van het slachtoffer tegen, waarbij de verdachte het slachtoffer met een mes in zijn borst stak. Na het incident heeft de verdachte het mes weggegooid en is hij naar zijn woning gegaan. De volgende ochtend hoorde de verdachte dat het slachtoffer was overleden.

De verdachte bekende, na enkele verhoren door het recherchebijstandteam, dat hij in een woedeuitbarsting Jan in de nacht van vrijdag 6 juli op zaterdag 7 juli met een mes had gestoken. De man, die achter het slachtoffer woonde, verklaarde vaker ruzie met Jan te hebben gehad over het achterlaten van de nodige afval in de tuin. Ook die nacht trof de verdachte, bij thuiskomst even voor 03.00 uur in zijn tuin een accu van een auto aan, die volgens verdachte door Jan de Wit in zijn tuin was gegooid. Hierover werd de verdachte zo kwaad, mede door het vele drankgebruik, dat hij in blinde woede zijn woning binnen ging en een fors mes greep waarmee hij weer naar buiten kwam. Op het moment dat de verdachte bij de tuin van de woning van Jan de Wit kwam, kwam Jan op zijn fiets het erf op. Zonder enige woorden te wisselen ontstond een worsteling en stak de verdachte Jan met het mes in zijn borst. De man liet daarop Jan achter in de tuin.

Dankzij vasthoudendheid van het rechercheteam is de verdachte na ruim zes maanden aangehouden. De man werd in het onderzoek meerdere keren door de politie gehoord. Zijn naam, maar ook enkele andere personen werden genoemd als mogelijke verdachte. In de bewuste nacht bleek Jan met vele vrienden op pad te zijn geweest en bleek hij een horecagelegenheid en jongerensoos te hebben bezocht. De politie heeft ruim honderd getuigen gehoord, waarvan sommigen in die nacht onder invloed van alcohol verkeerden. Dit bemoeilijkte het onderzoek en het verkrijgen van duidelijke verklaringen. Ook de verdachte werd gehoord en hij verklaarde na het bezoeken van een café de rest van die nacht elders aan het vissen te zijn geweest. Na zorgvuldige afweging van alle informatie en getuigen verklaringen die tijdens het onderzoek werden vastgelegd konden meerdere mogelijke verdachten worden weggestreept. Uiteindelijk werden de gangen van de verdachte nog eens nagegaan en sloot de kring zich rond de man. Hierna kon hij op dinsdag 22 januari 2002 worden aangehouden.

Tijdens het onderzoek werd een beloning uitgeloofd door de hoofdofficier van justitie. In een uitzending van Opsporing Verzocht en Opsporing Noord werd aandacht aan het onderzoek besteed. Een vergelijkend in te stellen DNA onderzoek onder een grote groep personen werd op het laatste moment afgeblazen toen bleek dat er nog andere onderzoeksmogelijkheden waren. De verdachte zal op vrijdag 25 januari 2002 worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie stelt nog een onderzoek in naar het mes waarmee Jan door de verdachte om het leven is gebracht.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (0.13 euro p/m)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie