Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Investeren in landelijk gebied, geen woorden meer, maar daden

Datum nieuwsfeit: 24-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


LTO-NEDERLAND

'Investeren in landelijk gebied, geen woorden meer, maar daden

Er wordt al jaren gepraat over een mooi en aantrekkelijk platteland en de inzet van de agrarische sector. Overheidsnota's staan bol van gewenste veranderingen op het platteland, zoals ook het Structuurschema Groene Ruimte 2. 'Van boeren en tuinders wordt van alles en nog wat verwacht op het gebied van natuurbeheer, onderhoud van het landschap en het behoud van een open, groene ruimte. Maar hóe dat moet gebeuren en welke financiële middelen en instrumenten daarvoor inzetbaar zijn, blijft onduidelijk.
LTO-voorzitter Gerard Doornbos heeft genoeg van de lippendienst van het paarse kabinet, zo liet hij vanmiddag in Den Haag blijken op een bijeenkomst ter gelegenheid van de start van de inspraakprocedure SGR 2. Boeren willen aan de slag, maar dan moet de overheid ook faciliteren en initiatieven stimuleren. 'Geen woorden meer, maar daden', zei Doornbos. Hij verwacht van een volgend kabinet dat het fors investeert in aanpassing en vernieuwing van agrarische bedrijvigheid en de structuur van het landelijk gebied. 'Boeren en tuinders moeten veel meer ondernemer zijn, zo krijgen ze voortdurend te horen. Welnu, dan moet je ze ook als ondernemer behandelen. Boeren zijn geen kruising van Sinterklaas en de kerstman. Als je naast agrarische producten (voedsel, sierteelt) extra diensten wilt voor het beheer van een gevarieerde natuur en het onderhoud van een aantrekkelijk landschap, dan moet je ook bereid zijn daarvoor te betalen', zo stelde de LTO-voorzitter.
Doornbos wees er op, dat boeren volop bezig zijn met vernieuwing en tevens bijna zeventig procent beheren van de nationale oppervlakte. Bij een multifunctionele landbouw staat meer op het spel dan alleen een mooi platteland. 'Het gaat ook om rust en ruimte, om schoon drinkwater, om duurzame energie en het behoud van cultuurhistorische waarden. De toekomst van de groene ruimte in Nederland ligt in kwaliteitsverbetering. De dynamiek ¡s er, het is de hoogste tijd dat de overheid daar met een stevig, stimulerend beleid op in gaat spelen.'
Het paarse kabinet heeft volgens LTO voor de agrarische sector een te zwaar accent gelegd op sanering en te weinig op ontwikkeling, vernieuwing en het stimuleren van aanpassingen op bedrijfsniveau. In de sfeer van ruimtelijk beleid, van streek- en bestemmingsplannen gaan overheden verder op de weg van beperkingen, terwijl de komende tien jaar met zo'n veertig procent van de bedrijven zal worden gestopt, zo verwacht LTO-Nederland. Doornbos: 'Als aan extensivering, herstructureren en de soms ook noodzakelijk sanering geen nieuw beleid wordt gekoppeld en het blijft ontbreken aan nieuwe perspectieven en economische prikkels, dan versnippert en verpaupert het platteland.'

24 jan 02 15:56

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie