Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voorlopige jaarcijfers 2001 DHV Groep

Datum nieuwsfeit: 25-01-2002
Bron: DHV Groep
Zoek soortgelijke berichten
Meer uit deze bron

Ingezonden persbericht

25 januari 2002

Voorlopige jaarcijfers 2001 DHV Groep

* Allianties met twee sterke partners in Noord-Amerika
* Omzetgroei 15%

* Resultaat onder druk


* De DHV Groep sluit 2001 af met een bedrijfsresultaat van EUR 12,6 miljoen. Een daling van bijna 12% ten opzichte van 2000.
* Het nettoresultaat daalde met 28% tot EUR 6,4 miljoen. De omzet groeide naar EUR 305 miljoen, een stijging van ruim 15%.
* De toegevoegde waarde steeg met 10,8% naar EUR 225 miljoen.
* Deze stijging wordt met name gerealiseerd door autonome groei op de Nederlandse en de Chinese markt. Het totaal aantal medewerkers groeide tot 3.800. Kerncijfers in miljoenen euro

* Resultaat lager dan geraamd Het bedrijfsresultaat stond in 2001 onder druk. De omslag in de economie heeft hierbij in beperkte mate een rol gespeeld.De daling van het bedrijfsresultaat werd veroorzaakt door tegenvallende resultaten van een aantal bedrijfsonderdelen in binnen- en buitenland en door een toename van IT-kosten door de overgang op Windows 2000. Na tegenvallende resultaten van het Portugese bedrijf in de eerste helft van het jaar, werd een aanzet tot herstel zichtbaar aan het eind van 2001. Het sterk teruglopen van de telecom- en electronicamarkt beïnvloedden het bedrijfsresultaat eveneens in negatieve zin. Stewart Scott International in Zuid-Afrika had een goed jaar, evenals de DHV-bedrijven in Zuid- en Zuidoost-Azië. Internationaal gezien, werden de hoogste omzetten en de beste resultaten behaald door de bedrijfsonderdelen die actief zijn in China. De bouw- en industrieactiviteiten presteerden in de eerste helft van 2001 opvallend goed, in de tweede helft van het jaar was er sprake van een terugval. In de internationale watermarkt werden uitstekende resultaten geboekt. Voor de wateractiviteiten werd meer dan de helft van de omzet en winst buiten Nederland behaald.

* Twee sterke partners in Noord-Amerika


* CH2M Hill, Verenigde Staten Met CH2M Hill in de Verenigde Staten is een Memorandum of Understanding (MoU) getekend, gericht op een structurele samenwerking bij internationale projecten. CH2M Hill is een groep van bedrijven met circa 11.000 medewerkers, actief in de hoofdmarkten: water, milieu en energie, bouw en industrie, transport en infrastructuur en telecom. Het hoofdkantoor is gevestigd in Denver, Colorado. Met een totale omzet van circa. US$ 2 miljard is het een van de grootste Noord-Amerikaanse advies- en ingenieursbureaus. Als eerste prioriteit voor de alliantie geldt het ontwikkelen van een joint venture voor water-, milieu- en infrastructuuractiviteiten in Centraal Europa, met name op het gebied van de nieuwe contractvormen Design Build Operate (DBO). In de publiek-private samenwerking spelen deze contractvormen een steeds belangrijkere rol. Om bij internationaal aanbestede contracten een voorhoede positie in te kunnen nemen, worden omvang en kennis essentieel. De samenwerking met CH2M Hill betekent een aanmerkelijke versterking van de DBO-expertise, aangezien de ontwikkeling op dit gebied in de Verenigde Staten duidelijk verder is dan in Europa. Binnen deze groeiende markt heeft CH2M Hill een gevestigde positie.

* Versterking verkeersmanagement via belang in Delcan, Canada Tevens heeft de DHV Groep een intentieverklaring getekend om een belang van 40% te verwerven in het Canadese ingenieursbureau Delcan. Het gerenommeerde bedrijf, met het hoofdkantoor in Toronto, heeft ruim 500 medewerkers en is voornamelijk actief in Canada en de Verenigde Staten, maar opereert ook in Europa, Azië, Afrika en Latijns-Amerika. In 2001 behaalde Delcan een omzet van EUR 50 miljoen. In Noord-Amerika is Delcan marktleider op het gebied van verkeersmanagement; de zogenaamde Intelligente Transportsystemen (ITS). In combinatie met de gevestigde positie van DHV op dit gebied wordt een mondiale positie bij de top 5 voor verkeersmanagement nagestreefd. ITS kan een belangrijke bijdrage leveren aan een betere benutting van de infra-structuur en het oplossen van verkeersproblemen. De samenwerking zal met name gericht zijn op transportactiviteiten en waterprojecten.

* Naar verwachting zal de transactie in het tweede kwartaal van dit jaar worden afgerond.

* Vooruitzichten 2002 en verder Voor de komende jaren streeft DHV naar een margeverbetering en verdere versterking van de positie door het uitbouwen van internationale partnerships. Ook in de advies- en ingenieursbranche zullen internationale allianties steeds belangrijker worden.

* DB(OFT)-contracten zullen in de komende jaren meer en meer het internationale speelveld bepalen. Naar verwachting zal over vijf jaar ongeveer de helft van het werk binnen dergelijke contractvormen plaatsvinden.Dat vereist gespecialiseerde kennis en ervaring vanuit meerdere thuismarkten. Buiten de Europese Unie zijn dat voor DHV: Centraal- Europa, Zuid-Afrika, China, Zuid- en Zuidoost-Azië en via de nieuwe allianties: Noord- en Zuid-Amerika. De internationale reputatie op de expertisegebieden: luchthavens (samen met NACO), tunnels, waterzuiveringen en Intelligente Transportsystemen (ITS) zal worden versterkt. In de voorgaande periode van redelijke groei heeft DHV veel geïnvesteerd in kennissystemen, human resources management en in overnames en allianties. Voor de komende twee jaar zal het accent liggen op het versterken en de uitbouw van bestaande allianties.

* Naar verwachting zullen de marktomstandigheden voor water, milieu, verkeer en infrastructuur gunstig blijven. Voor de bouw, industrie- en telecommarkt zijn de vooruitzichten onzeker.

* Profiel DHV Groep


* DHV is een internationaal advies- en ingenieursbureau, dat diensten verleent en duurzame oplossingen aanbiedt in de markten:
* Transport en Infrastructuur;

* Bouw en Industrie;

* Water;

* Telecommunicatie;

* Ruimtelijke Ordening en Milieu.
De ruim 3.800 professionals werken vanuit een maatschappelijke betrokkenheid aan innovatieve concepten. Erkende expertise wordt via een hecht kennisnetwerk met sterke lokale aanwezigheid beschikbaar voor klanten in de publieke en private sector.

De diensten omvatten: management consultancy, advisering, ontwerp en engineering, project-, contract- en exploitatiemanagement.

Boukje Witten
DHV, Corporate Communications
t: + 31 33 468 2029
f: + 31 33 468 2033
www.dhv.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie