Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gematigd drinken verkleint de kans op dementie

Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

Alcohol verkleint kans op dementie?

25 januari 2002

Gematigd drinken verkleint de kans op dementie

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam blijkt dat mensen die met mate alcohol drinken minder vaak dement worden dan geheelonthouders. Het maakt niet uit of er bier, wijn of iets sterkers wordt gedronken.

De onderzoekers hebben ruim tien jaar lang 8000 inwoners van 55 jaar en ouder uit de Rotterdamse wijk Ommoord gevolgd. Ze constateerden dat mensen die tot drie glazen per dag drinken 42 pocent minder kans hebben om dement te worden. De kans op dementie die door een vaataandoening wordt veroorzaakt daalt zelfs met 70 procent.

De onderzoekers hadden bij dezelfde groep eerder al een vermoedelijk verband geconstateerd tussen hart- en vaatziekten en dementie. Omdat licht tot matig alcoholgebruik hart- en vaatziekten kan verminderen, veronderstelden de onderzoekers dat een borrel ook een positief effect heeft op het voorkomen van dementie.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet (www.lancet.com). Download de PDF file voor een samenvatting van het onderzoek (engelstalig).


---

Bron: NOS
Lancet

Benjijsterkerdandrank.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie