Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tekst vrijdag-interview met kabinetsvoorzitter op Radio 1

Datum nieuwsfeit: 26-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Algemene Zaken


1red10502
25-1-2002, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT KOK, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE

MINISTERRAAD, OVER DE ENQUÊTECOMMISSIE BOUWFRAUDE EN OVER

DE RECENTE COMMOTIE ROND FATHER BRAUN

ENQUÊTECOMMISSIE BOUWFRAUDE

CARASSO:
Meneer Kok, er komt een enquête van de Tweede Kamer naar de bouwfraude. Dat is slecht nieuws, er is kennelijk echt iets aan de hand.

KOK:
Nee, het is begrijpelijk dat als er zo'n geur van onaangename praktijken rondom een sector hangt, die zo nauw verweven is met opdrachten die door de overheid worden gegeven, dat de Kamer na enig vooronderzoek tot een verder onderzoek besluit. Het is overigens natuurlijk aan de Kamer zelf om dat te beslissen, maar er waren een aantal aspecten van die zaak, die ook door de overheid zelf ter hand zijn genomen. Ik vind het op zichzelf helemaal geen slecht nieuws. Het is blijkbaar nodig, en als het nodig is, moet er wat gebeuren.

CARASSO:
U zei al `de overheid is ook al onderzoeken gestart'. Het Openbaar Ministerie is bezig, de NMa doet onderzoek. Vindt u het niet een beetje ongelukkig dat dat nu allemaal tegelijk loopt?

KOK:
Er speelt meer. Ook het hele onderzoek naar de structuur van de bouw, de gedragscode van de aannemers onder elkaar, alles speelt een rol. Maar op die punten even concentrerend: het is wel zo dat het strafrechtelijk onderzoek gebaat is bij eerst voorrang daaraan geven en pas daarna openbare verhoren; daar heeft de minister van Justitie ook aandacht voor gevraagd. Tegelijkertijd zal dat het OM ook dwingen om, met inachtneming van de zorgvuldigheid, dat wel, het nodige tempo te maken, zodat de strafrechtelijke onderzoeken ook niet eindeloos duren.

CARASSO:
Nu valt het ook samen met de verkiezingen. Ziet u daar een probleem? Straks zit een aantal van de bewindslieden vlak voor de verkiezingen bij een openbaar verhoor.

KOK:
Ja, nou, niet echt. Het is echt aan de Kamer om voor zichzelf uit te maken hoeveel tijd men nodig heeft om alles goed op een rij te hebben, want men heeft nu een soort voorordening van het geheel gemaakt. Afhankelijk van hoe dat loopt, wordt de volgorde van de dingen bepaald. Verkiezingen gaan natuurlijk niet voor een onderzoek.

CARASSO:
Verwacht u zelf nog een uitnodiging?KOK:
Geen flauw idee.

CARASSO:
Afwachten?

KOK:
Ja.

RECENTE COMMOTIE ROND FATHER BRAUN

CARASSO:
Nu is er nog een ander onderwerp dat aandacht heeft gekregen in de politiek, in de media, in heel Nederland, namelijk de positie van pater Braun bij het koninklijk huwelijk, volgende week. Die werd in opspraak gebracht. De Rijksvoorlichtingsdienst liet vervolgens een communiqué uitgaan en zei: wij hebben onderzoek gedaan naar pater Braun, er is geen enkele reden om hem geen rol te geven bij het huwelijk. Welke normen worden er bij zo'n onderzoek gehanteerd?

KOK:
Ik kan er niet zo veel over zeggen, behalve dat als het gaat om het hebben van een rol in de dienst, ook al is dat maar een bescheiden rol...

CARASSO:
Ja, want hij heeft geen officiële rol bij de inzegening van het huwelijk.

KOK:
Nee, maar het is toch een bijrol in de dienst, dus daar vindt een marginale beoordeling plaats. Eigenlijk komt die beoordeling heel goed in lijn met datgene wat een aantal journalisten, maar ook wetenschappers, de afgelopen dagen over deze geestelijke hebben gezegd.

CARASSO:
Maar waar wordt zo iemand op getoetst?

KOK:
Het beeld is in ieder geval voldoende genuanceerd om hier verder geen probleem over te maken. Dat is voor ons eigenlijk het echte belangrijke. We gaan niet een rapportcijfer geven aan een pastoor, ergens in Argentinië, voor de gedragingen die hij tien of vijftien, twintig jaar geleden heeft gedaan...

CARASSO:
Nee, maar u doet wel onderzoek.

KOK:
We kijken of er... En dat is voldoende genuanceerd en wat ons betreft, is er geen obstakel om hier te zijn.CARASSO:
Maar waarom heeft de regering eigenlijk überhaupt een onderzoek laten doen, want als ik mij niet vergis, heeft u in juni aan de Kamer laten weten dat de dienst een aangelegenheid van het bruidspaar zelf is. Waarom zou u zo'n man onderzoeken?

KOK:
Het is natuurlijk gedeeltelijk toch een medeverantwoordelijkheid ook van de regering. Dus we zouden daar niet over één nacht ijs willen gaan. Dus vandaar een marginaal onderzoek en een positieve uitkomst.

CARASSO:
De gastenlijst voor volgende week is nog niet bekend. Is dat misschien omdat de angst bestaat dat anders van alle gasten het doopceel wordt gelicht?

KOK:
Nee hoor. Het is ook helemaal niets bijzonders. Het komt wel vaker voor dat slechts een paar dagen voordat het huwelijk plaatsvindt de gastenlijst in zijn definitieve vorm wordt gepubliceerd.

CARASSO:
En zijn die mensen ook allemaal gescreend?

KOK:
Nee natuurlijk niet. Gescreend... Kijk, het is de trouwpartij, het huwelijk, van Máxima met de Prins. We hebben allemaal dat heel gevoelige moment gehad over de vader. Verder zullen er heel veel meer mensen zijn die in het Argentinië van toen of later wel eens een keer iets gezegd of geschreven hebben over dat regime. Maar dat valt wat mij betreft in een totaal andere categorie. Ik zou zeggen: laat het ook een beetje menselijk blijven voor Máxima. Dat haar vader er niet is, is natuurlijk een offer dat wordt gebracht. Daar waren ook goede redenen voor, dat haar vader dat heeft besloten. Daar doe ik ook niks aan af. Maar laten we nu voor andere familieleden die er zijn of andere kennissen die daar op haar uitnodiging zijn, niet een soort houding aannemen van `we gaan ze één voor één nog eens even tegen het licht houden en mag Máxima eigenlijk wel de mensen naast zich hebben die ze voor die bijzondere dag uitkiest?'.

CARASSO:
Ja, want we hebben discussie gehad over de vader, over de zaakcompagnon van de vader, nu is de priester ook in het nieuws geweest. Bent u bang dat we dit blijven houden, of denkt u dat dat na het huwelijk is afgelopen?

KOK:
Ik ben niet bang. Ik doe alleen een beetje een oproep aan wie het horen wil, om het walletje een beetje bij het schuurtje te houden, en vooral ook bij het al voor waar aannemen van een stelling, zonder dat die voldoende op zijn volledigheid is beproefd. Met name wat er van de week in eerste instantie over father Braun is gepubliceerd, bleek vervolgens in tweede en derde lezing ook al niet stand te houden. Het was allemaal veel genuanceerder...

CARASSO:
Het is ook maar een mening, wou u zeggen?KOK:
Maar hij wordt wel met een zodanig aplomb gebracht dat alle radio's en televisies daar vierentwintig uur bijna niet genoeg van kunnen krijgen, begrijpt u?

CARASSO:
Hans Dijkstal noemt het hypocriet. Bent u het daarmee eens?

KOK:
Ik heb geen behoefte daar een bijvoeglijk naamwoord bij te doen, zonder iets af te doen aan wat ik net heb gezegd. Volgens mij is wat ik zei duidelijk genoeg, zonder dat ik het van een vergrootwoord voorzie.
(Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, HK)reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie