Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Herfkens bezoekt India, een jaar na de aardbeving

Datum nieuwsfeit: 28-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


CORDAID

Herfkens bezoekt India, een jaar na de aardbeving

Herfens bezoekt India, één jaar na de aardbeving Een overzicht van de hulpverlening van Memisa en Mensen in Nood

Minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking gaat komend weekend naar India en bezoekt op 28 januari a.s. twee partners van Memisa en Mensen in Nood. Zaterdag 26 jan a.s. is het precies een jaar geleden dat de deelstaat Gujarat in India werd opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. De gevolgen waren desastreus, tienduizenden doden, gewonden en honderdduizenden mensen die in één klap alles kwijt waren. Memisa en Mensen in Nood (beiden onderdeel van Cordaid) kwamen meteen in actie. Tot heden is er voor een bedrag van 2,6 miljoen Euro (5,75 miljoen NLG) aan noodhulp besteed.

Acute hulp
Meteen na de ramp is acute hulp verleend, in de vorm van het distribueren van spullen voor tijdelijk onderdak (dekens, plastic sheets, tenten), voedsel en medicijnen. Memisa en Mensen in Nood werkten hiervoor samen met lokale partnerorganisaties en netwerken met wie al jaren een relatie bestaat. Drie van hen, Caritas India, Janvikas en het Behavior Science Centre (BSC) startten meteen na de aardbeving inventarisaties van de hulpbehoeften in het rampgebied. Met deze acute hulp was een bedrag gemoeid van ongeveer 900.000 Euro.

Wederopbouw en rehabilitatie
Na de acute hulp volgde wederopbouw en rehabilitatie, waaraan tot heden 1,7 miljoen Euro is besteed. De volgende projecten zijn gestart:

1. In de regio Khadir zijn via de lokale partner Saath 250 huizen gebouwd, honderden huizen gerepareerd en is de watervoorziening hersteld. Tevens wordt gewerkt aan een verbetering van de gezondheidszorg, traumacouncelling en het verbeteren van arbeidsperspectief.

2. De stad Bachau is volledig verwoest. De inwoners willen zelf hun huizen opbouwen. De deelstaat Gujarat verstrekt subsidie als huizen aardbevingsbestendig worden gefabriceerd. De lokale partner van Mensen in Nood geeft bouwcursussen aan inwoners en bouwvakkers en zet omscholingscursussen en projecten voor inkomensverbetering op.
3. Mensen in Nood is een kredietprogramma gestart. Via de NGO Friends of World Women Banking kunnen slachtoffers van de aardbeving krediet verkrijgen om bijvoorbeeld werkmaterialen aan te schaffen.
4. In India bestaan geen multidiciplinaire reddingsteams die uitgerust en getraind zijn om na grote rampen adequaat hulp te verlenen. Daarom werd een beroep gedaan op reddingsteams uit maar liefst 44 landen. Thans wordt gewerkt aan een plan voor het opzetten, trainen en uitrusten van een multidiciplinair reddingsteam, in eerste instantie voor de gemeente Ahmedabad. Bij dit project zijn meerdere partijen betrokken, onder andere het International Centre for Emergency Techniques (ICET).

SHO actie
Op 29 januari 2001 startten de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) een nationale actie voor India. Op giro 555 kwam ruim 9,2 miljoen Euro binnen. Memisa en Mensen in Nood ontvingen daarvan ongeveer 1,7 miljoen Euro.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie