Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zilveren jubileum archief 2002 gemeente Barneveld

Datum nieuwsfeit: 28-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Barneveld
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Barneveld


ZILVEREN JUBILEUM ARCHIEF 2002

Per 1 januari 2002 bestaat het Gemeentearchief Barneveld precies 25 jaar. Het archief, dat thans deel uitmaakt van de afdeling Cultuur, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een instelling van regionale betekenis, niet in de laatste plaats door samenwerking met verenigingen zoals "Oud Barneveld" en de Vereniging Veluwse Geslachten en instellingen als het Veluws Museum "Nairac" en de bij het archief ondergebrachte Atlas Thierens.

Het aantal archieven groeide van 30 in 1977 tot een kleine 248 in 2001. Hiervan zijn er 80 van de gemeente Barneveld of een andere overheidsinstelling afkomstig. De overige zijn particuliere archieven zoals uit het overzicht op onze website blijkt. Op dit moment zijn al 23 overheids- en 73 particuliere archieven op enige wijze ontsloten, dus toegankelijk gemaakt. Datzelfde geldt ook voor het grootste gedeelte van ons fotobezit, deels afkomstig van de uitgever van de Barneveldse Krant, de Kon. BDU b.v. De collectie omvat naar schatting op dit moment 50.000 foto's en verder dia's, videobanden, films en geluidsopnames.

Bij het gemeentearchief werken vier volledig gediplomeerde personen (3,5 fte) die worden bijgestaan door enkele enthousiaste vrijwilligers.

Jubileumboek

In het jubileumjaar vindt een aantal bijzondere activiteiten plaats. Zo wordt op dit moment hard gewerkt aan het speciale jubileumboek "Barneveld in pen en penseel", met fraaie, gekleurde afbeeldingen van de tot het vroegere ambt Barneveld behorende dorpen en buurtschappen. Vanaf 4 mei zal in het Veluws Museum "Nairac" een tentoonstelling van veel van het in het boek afgebeelde materiaal te zien zijn.

Open Dag

Op zaterdag, 23 maart 2002 vindt in het gemeentehuis een Open Dag plaats waaraan door diverse organisaties, instellingen en bedrijven zal worden meegewerkt. We noemen in dit verband de Atlas Thierens, het Veluws Museum "Nairac", de Vereniging Veluwse Geslachten, de firma's Veha uit Barneveld (speciale archiefdozen), Karmac uit Lelystad (microverfilming), Deventit uit Nunschoten (Atlantis-software voor afbeeldingen en bibliotheekcatalogi e.d.), boekhandel Romijn, "De Schaffelaarreeks", de Vereniging Documentatie Prentbriefkaarten, enz. enz. Voor iedere 25ste bezoeker ligt een geschenk klaar!

Bijzondere uitgaven

Naast het jubileumboek komt in het jubileumjaar ook een nieuwe, uitgebreide "Gids voor Genealogisch Onderzoek in het Gemeentearchief van Barneveld" gereed evenals de "Bibliografie voor de Geschiedenis van Barneveld". In de Schaffelaarreeks verschijnt op 1 februari het tweede deel in de reeks geschiedenis van de Barneveldse dorpen: "Garderen, baken in het groen" wat door het Gemeentearchief werd samengesteld en waarvoor veel materiaal werd aangeleverd.

Ingebruikname Atlantis

Naar verwacht zal ook het programma Atlantis via deze website in 2002 beschikbaar zijn voor het bekijken van foto's uit de verzameling van het gemeentearchief. In de wat verdere toekomst zijn ook de catalogi van de bibliotheken van het gemeentearchief en het Veluws Museum "Nairac" via dit programma raadpleegbaar.

---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie