Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dichter Toon Tellegen in culturele coproducties Oss

Datum nieuwsfeit: 28-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Openbare Bibliotheek Oss

Januari 2002

In een gedicht zeg je alles anders dan het in werkelijkheid is DICHTER TOON TELLEGEN IN CULTURELE COPRODUCTIES

Op maandag 28 januari 2002 is de dichter Toon Tellegen om 20.00 uur te gast in Culturele Coproducties (CCP). De avond vindt plaats in de Bibliotheek Oss. Toon Tellegen verzorgde tot voor kort weinig optredens en gaf nauwelijks interviews. In Oss leest hij voor uit eigen werk en wordt geïnterviewd door Wim van Til, oprichter van het Poëziecentrum Geffen. Ook het publiek krijgt gelegenheid om vragen te stellen. Boekhandel Derijks verzorgt een boekenstand met recente publicaties van Tellegen. Toegangskaarten à 3,5 (? 7,75) zijn te koop bij boekhandel en bibliotheek.

Toon Tellegen Toon Tellegen (Den Briel, 1941) is een zogeheten late dichter. Zijn eerste bundel De zin van een liguster verscheen in 1980. Inmiddels is dat debuut gevolgd door meer dan 15 publicaties. Recent verschenen: Gedichten 1977-1999, Kruis en munt (ter gelegenheid van de Eerste Nationale Gedichtendag in 2000), Er ligt een appel op een schaal, Een man en een engel, of ik en De een en de ander. In februari 2002 verschijnt een nieuwe bundel onder de titel Alleen liefde. Toon Tellegen is behalve dichter ook arts en geniet vooral bekendheid als kinderboekenschrijver. Een beetje ten onrechte, want zijn poëziebundels vormen langzamerhand een keten van onschatbare gedichten. Zijn eerste bundels werden wisselend ontvangen. Sommige critici vonden de poëzie te gesloten of te vormloos; anderen spraken juist van een eigen geluid en eigenzinnigheid.

In een gedicht zeg je alles anders dan het in werkelijkheid is Een bal is vierkant Als ik naar binnen kijk staat alles op zijn plaats. Dit zijn enkele citaten van Toon Tellegen. Dirk de Geest beschreef het in zijn beschouwing over De dansschool, bekroond met de Jan Campertprijs 1993 als volgt: In Tellegens gedichten worden de schijnbaar vanzelfsprekende grenzen tussen waarheid en fictie, tussen letterlijk en metaforisch taalgebruik, tussen waarneming en droom, op een uiterst subtiele wijze verschoven en gedeeltelijk ontkracht.

Inleider Wim van Til Wim van Til (Leiden, 1955) is oprichter en beheerder van het Poëziecentrum Geffen, een studie- en informatiepunt voor poëzie. De basis van Poëziecentrum Geffen is zijn verzameling nederlandstalige poëzie (meer dan 10.000 titels) en een uitgebreide bibliotheek met naslagmateriaal. Zijn eigen gedichten zijn in 2000 in een bloemlezing/verzamelbundel uitgegeven door uitgeverij WEL uit Bergen op Zoom onder de titel Sleutelhouder. Het is een traditie geworden dat hij in samenwerking met CCP het lezingenjaar opent met een avond poëzie.

Vanaf 8 januari is er een presentatie ingericht rond het werk van Toon Tellegen in één van de vitrines van de Bibliotheek Oss.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie