Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitslagen eerste peiling verkiezingspolls Rotterdam

Datum nieuwsfeit: 28-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Rotterdam
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Rotterdam

Uitslagen eerste peiling verkiezingspolls

De gemeente Rotterdam heeft bureau Intomart opdracht gegeven om drie verkiezingspolls te houden. De uitslag van de eerste peiling is nu bekend. Hierna volgen nog twee peilingen die informatie geven over de stemkansen voor politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen in Rotterdam.

Van 22 tot en met 24 januari zijn 750 Rotterdammers van 18 jaar en ouder telefonisch geënquêteerd.
De respons bedraagt 56 %. Het onderzoek houdt rekening met de zwevende kiezers. In het onderzoek zijn per respondent en per partij stemkansen geregistreerd. Van elke geïnterviewde is per partij bekend hoe groot de kans is dat hij of zij op die betreffende partij gaat stemmen. Door al die stemkansen per respondent te combineren, kan worden aangegeven hoe groot de harde kern is en de kansen op het aantal zetels. Beide gegevens geven de maximale omvang van de partij op dit moment weer. Het registreren van stemkansen voor politieke partijen geeft onder meer inzicht in de beweging van zwevende kiezers naar de verkiezingen op 6 maart.

De PvdA concurreert met vrijwel alle partijen. De grootste concurrentie vindt plaats met GroenLinks.
Bij de VVD is er geen opvallende eerste concurrent, de partij strijdt met de andere en grootste partijen.
Ook voor Leefbaar Rotterdam geldt dat zij met name met de grote partijen concurreert.
Er doen zich geen opvallende verschillen tussen de partijen voor, gelet op de man-vrouw verdeling en de opbouw in leeftijdsklassen.

Van de 15 zetels zou de PvdA er op dit moment maximaal 13 behouden. De VVD zou licht kunnen groeien van de huidige 9 zetels naar maximaal 11. Wanneer de PvdA, VVD en Leefbaar Rotterdam de grootste partijen zouden worden, dan krijgt Leefbaar Rotterdam, in deze peiling, 10 zetels. Het CDA kan op dit moment maximaal behouden wat zij thans aan raadszetels heeft: 6 zetels. Bij GroenLinks is sprake van een scheve verdeling tussen de harde kern (1 zetel) en het potentieel ( 6 zetels). De potentie van de partij is in relatieve zin veel groter dan de harde kern.
De SP kan in potentie nog met een zetel groeien, naar in totaal 4 zetels. Het maximale potentieel van D66 is 2 zetels groter dan het huidige aantal raadszetels. De Stadspartij zou haar huidige raadszetels kunnen verliezen, maar zou zich ook kunnen verdubbelen. De Christenunie/SGP lijkt haar huidige raadszetel te behouden. De lijsten van Joop 2000, de Nieuwe Nationale Partij en de NVU lijken thans geen raadszetel te verwerven.
Van de 45 te verdelen zetels in de raad lijken er op dit moment 20 te zijn vergeven; om de overige 25 vindt nog concurrentie plaats.

Harde kern en potentieel per partij in zetels

Partij Harde Potentieel Maximale
Kern omvang

PvdA 5 8 13
VVD 5 6 11
CDA 2 4 6
GroenLinks 1 6 7
SP 1 3 4
D66 1 4 5
Stadspartij Rotterdam 0 4 4
Christenunie/SGP 1 0 1
Joop 2000 0 0 0
Leefbaar Rotterdam 4 6 10
Nieuwe Nationale Partij 0 0 0
NVU 0 0 0

De stemkans van de Islamitische Partij is in deze meting niet meegenomen. Op het moment van de meting was de deelname van de partij nog niet definitief vastgesteld.

De uitslag van de tweede peiling wordt 10 februari bekend gemaakt. De laatste peiling vindt medio februari plaats, de uitslag wordt bekend gemaakt op 24 februari.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie