Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zelfbeeld van jongeren met handicap belangrijkste struikel

Datum nieuwsfeit: 28-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


STICHTING JOSH

Zelfbeeld van jongeren met een handicap belangrijkste struikel

De houding die jongeren aannemen tegenover hun handicap bepaalt in belangrijke mate hoe goed hij of zij er in slaagt om vriendschappen en relaties aan te gaan en te onderhouden.

Jopla - platform van jongeren met een lichamelijke handicap of chronische ziekte - heeft onderzoek gedaan naar de ervaringen van jongeren met een handicap op het gebied van vriendschap, relaties en seksualiteit. Met dit onderzoek wilde Jopla een beeld krijgen van de specifieke vragen en moeilijkheden die gehandicapte en chronisch zieke jongeren tegenkomen bij het aangaan en onderhouden van vriendschappen en relaties. Naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek is Jopla nu bezig met het opzetten van een vervolgproject om jongeren een helpende hand te bieden.

Het onderzoek bestond uit twee delen: een literatuuronderzoek en een onderzoek onder jongeren met een handicap. De uitkomsten van beide onderzoeken vertonen veel overeenkomsten. Zo kwam uit de interviews naar voren dat relatief veel jongeren met een handicap weinig contact hebben met leeftijdgenoten. Dit bleek ook uit de literatuurstudie.

De eigen houding tegenover de handicap of ziekte blijkt het allerbelangrijkste struikelblok te zijn, zo kwam uit het onderzoek naar voren: Jongeren die hun handicap of ziekte niet als een probleem zien hebben aanzienlijk minder moeite met vriendschappen en relaties dan jongeren die er erg mee zitten dat ze gehandicapt of ziek zijn. Daarnaast spelen praktische obstakels een rol: Uitgaansplekken zijn vaak niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel of voor mensen die niet tegen rook kunnen. Daardoor hebben jongeren met een handicap of chronische ziekte minder mogelijkheden om leeftijdgenoten te ontmoeten. Voor jongeren die weinig energie hebben of bedlegerig zijn is het helemaal lastig om andere jongeren te ontmoeten.

Hoewel ook jongeren die geen handicap of ziekte hebben niet altijd even makkelijk contacten leggen,
moeten jongeren met een handicap of chronische ziekte vindingrijker zijn en vaker zelf het initiatief
nemen. Hiervoor is een flinke dosis zelfvertrouwen nodig. In een vervolgproject zal Jopla jongeren de mogelijkheid bieden om te werken aan hun zelfvertrouwen en van elkaar te leren hoe je vriendschappen en relaties kunt aangaan en onderhouden.

Het onderzoeksrapport is tegen betaling van de verzendkosten op te vragen bij Jopla.

---

---

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie