Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste reactie CMHF op WAO-principeakkoord SER-commissie

Datum nieuwsfeit: 28-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Centrum voor Arbeidsverhoudingen

CMHF - 23 januari 2002

Eerste reactie CMHF op WAO-principeakkoord SER-commissie

De CMHF zal het onderhandelaarakkoord over de WAO van de SER de komende periode bestuderen. In een eerste reactie zegt bureaumanager Cees Michielse: "Juist bij de overheid en in het onderwijs is men behoorlijk succesvol met het aan het werk houden van gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Als dat niet mogelijk blijft met een bovenwettelijke aanvulling vanaf het tweede jaar, wijzen wij dat af. Veel zogenaamde details zijn nog niet aan de orde geweest. Maar succesvol reïntegratiebeleid maak je ook niet op macro-niveau met het risico het veld dan maar voor de problemen te zetten. Slechts de optelsom van effectief beleid in ondernemingen en bedrijfstakken levert op termijn resultaten over de hele linie. Dat kun en mag je niet omkeren. Ik vrees dat het huidige akkoord op hoofdlijnen daarom nog onvoldoende waarborgen kent om uiteindelijk ja te kunnen zeggen." Een nadere uitwerking van de voorstellen van de SER-commissie neemt nog zeker twee à drie
maanden in beslag. Op basis van adviezen van de CMHF-commissies Postactieven en Georganiseerd Overleg zal het CMHF-bestuur een eindoordeel vellen.

Stafmedewerker Hans Vroon van de Unie MHP, waarvan de CMHF onderdeel is, spreekt van een onderhandelaarakkoord "met plussen en minnen." Hij maakt namens de Unie mhp deel uit van de SER-commissie die zich de afgelopen maanden heeft gebogen over het advies van de commissie-Donner.

Vroon noemt de financiële bescherming van de volledig arbeidsongeschikte positief. Hij verwacht dat de beperking van de uitkering in het tweede ziektejaar voor de achterban van de Unie mhp een moeilijk punt zal zijn. Vroon onderschrijft de 'leidende gedachte' in het akkoord om ziekte en arbeidsongeschiktheid te voorkomen. "Is hier toch sprake van, dan is een doelgerichte
begeleiding die moet leiden tot een snelle reïntegratie de aangewezen actie. In de voorstellen van de SER-commissie wordt voor de financiële bescherming uitgegaan van de verdiencapaciteit van de werknemer, anders dan in 'Donner''.

De tekst van het onderhandelaarakkoord staat onder meer op de site van de SER.

---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie