Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Beschuldigingen over parkeertarieven groningen onjuist

Datum nieuwsfeit: 29-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Groningen
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Groningen

31
JAN
09.33

Persbericht

Onderzoek Consumentenbond slaat plank volledig mis 29-01-2002

De beschuldiging van de Consumentenbond als zou (ook) de gemeente Groningen de invoering van de euro hebben misbruikt om de parkeertarieven fors te verhogen is apert onjuist. De gemeente Groningen heeft -voorzover zij invloed kan uitoefenen op de parkeertarieven- deze in feite slechts verhoogd ter correctie van de inflatie. Als zodanig zijn deze verhogingen redelijk van omvang en bepaald niet buitensporig. Het veelbesproken cijfer van de Consumentenbond dat de gemeente Groningen "het maximum dagtarief heeft laten stijgen met 28%" is slechts een halve waarheid. Het betreft tarieven die door particuliere parkeerondernemingen worden vastgesteld en waar de gemeente geen verantwoordelijkheid voor draagt. Het gaat bovendien om een speciaal tarief waar door de bank genomen minder dan
1% van parkerende automobilisten gebruik van maakt. De gemeente Groningen betreurt daarom de verdachtmakingen van de Consumentenbond.

De beschuldigingen van de Consumentenbond zijn een smet op het zorgvuldig opgebouwde parkeerimago dat Groningen -met zijn historische binnenstad van 1 km2- de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Dat steeds positiever wordende imago is opgebouwd uit twee componenten: voor een kort bezoekje aan de binnenstad kiezen automobilisten snel en handig uit een van de 11 parkeergarages die in een P-route rondom of zelfs in de binnenstad zijn gelegen. Voor een wat langer verblijf attendeert de gemeente het publiek op het onvolprezen P+R Citybus-systeem waarvan in 2001 maar liefst 1,2 miljoen mensen gebruik hebben gemaakt: je auto gratis parkeren aan de rand van de stad en met maximaal vijf inzittenden voor 1,80 met de klaarstaande pendelbus naar de Grote Markt v.v. Parkeren in Stad? Plek zat!, zo is het motto.

Het straatparkeren is per 1 januari 2002 circa 10 % duurder geworden wegens het doorberekenen van inflatiecorrectie. Even een rekensommetje: in de binnenstad kostte (tot 01/01/2002) parkeren op straat f 3,00 ofwel 1,36. De laatste verhoging dateerde van
01/01/2000. De prijsverhoging is gebaseerd op inflatiecorrectie 2000 en 2001, resp. 2,6 % en 4,5 %, tezamen 7,1 %. De prijs zou dus moeten worden 1,46 wat technisch onmogelijk is omdat de parkeerautomaten als kleinste munt 0,10 accepteren. Afronding naar 1,45 is technisch ook niet mogelijk, omdat in delen van een uur geparkeerd moet kunnen worden en het tarief dus altijd door twee deelbaar moet zijn. Daarom is gekozen voor 1,50 per uur.

De wijzigingen in de tarieven van de parkeergarages lopen parallel hieraan: Tarief 2001(omgerekend): 1,36. Tarief per 01/01/2002 vanaf
1,20 (Westerhaven) tot 1,40 (de meeste overige P-garages). De prijsstijging beloopt hier slechts maximaal 4%. De laatste verhogingen dateren eveneens van 01/01/2000.

De dagtarieven die parkeerexploitanten hanteren voor hun garages is beleid van henzelf en nadrukkelijk niet van de gemeente Groningen. Inderdaad is op dit onderdeel het tarief met 28 % gestegen. De exploitanten hebben hiermee hun dagtarief op landelijk niveau gebracht, namelijk in plaats van 8x het uurtarief te rekenen nu 10x het uurtarief. Dagtarieven worden overigens vooral gehanteerd om parkeerders die hun kaart (al dan niet) hebben verloren een bedrag in rekening te kunnen brengen. Volgens exploitanten staat minder dan 1% van de kortparkeerders daadwerkelijk langer dan 10 uren. Parkeerders die langer staan, hebben over het algemeen een abonnement.

Alles bijeen genomen is dus weliswaar sprake van prijsverhogingen maar deze zijn gemiddeld te noemen en bovendien gerelateerd aan inflatoire krachten. De gemeente Groningen heeft zich aldus gehouden aan de landelijke afspraken dat de euro niet prijsopdrijvend mag werken. De Consumentenbond slaat met de eis om de tariefsverhogingen terug te draaien de plank dus volledig mis. De gemeente Groningen hanteert redelijke en bepaald niet buitensporige tarieven. Alles vanuit de overtuiging dat Groningen een aantrekkelijke stad wil zijn voor een zo groot mogelijk publiek uit Stad en Ommelanden. Parkeren in Stad? Plek zat!

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie