Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Borst: bezuiniging administratie gebruiken voor zorgvernieuwing

Datum nieuwsfeit: 29-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Borst: bezuiniging op administratie gebruiken voor zorgvernieuwing

Geld dat bespaard wordt door het vereenvoudigen van de papieren rompslomp moet terugvloeien in de zorg. Dat stelt minister Borst naar aanleiding van het rapport van de Commissie De Beer. Volgens die commissie kunnen de administratieve lasten in de zorg met 30 procent worden verlaagd.

De commissie onderzocht, in opdracht van de minister, op welke manier de administratieve lasten binnen de zorg kunnen worden teruggedrongen. Borst is het met de commissie eens dat dit niet een zaak is van de overheid alléén, maar ook van de zorgsector zelf. Denk bijvoorbeeld aan het declaratieverkeer tussen zorgaanbieders en verzekeraar. In sommige gevallen moet de overheid de regelgeving aanpassen, maar soms moet de sector zelf het heft in handen nemen. We moeten het, met andere woorden, samen oplossen.

De beste manier om de administratieve lasten te verlagen is, volgens Borst, het zorgstelsel zelf eenvoudiger te maken en een deel van de huidige regels af te schaffen. Wat dat betreft vind ik het jammer dat de Tweede Kamer nog steeds niet de Nota Vraag aan Bod en de Wet exploitatie Zorgvoorzieningen heeft behandeld, aldus de minister.

De Commissie De Beer heeft berekend dat het mogelijk is de administratieve lasten met 30 procent te verminderen. In geld uitgedrukt zou dat een besparing zijn van 300 miljoen euro. De minister stelt dat de uiteindelijk te realiseren besparingen terug moeten vloeien in de zorgsector. Met dat geld kunnen we bijvoorbeeld een extra impuls geven aan de toepassing van informatie- en communicatietechnologie. Daarmee kunnen de administratieve lasten nog verder verlaagd worden.

Minister Borst: Voorstellen commissie De Beer goed bruikbaar 1. Minister Borst: Voorstellen commissie De Beer goed bruikbaar Persbericht, 29-1-2002

Commissie: Forse reductie mogelijk van administratieve lasten in de zorg 2. Commissie: Forse reductie mogelijk van administratieve lasten in de zorg
Persbericht, 29-1-2002

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie