Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA wil speciale '12 weken kaart' voor asielzoekers

Datum nieuwsfeit: 29-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten

CDA

Verburg: speciale "12 weken kaart" voor asielzoekers

Er moet een speciale zogenoemde "12 weken kaart" komen voor asielzoekers die mogen werken. Dat zal Tweede Kamerlid Gerda Verburg woensdag 30 januari tijdens een Algemeen Overleg in de Kamer over de Wet Arbeid Vreemdelingen bepleiten.

In die wet wordt het mogelijk gemaakt dat asielzoekers, die tenminste een half jaar in de asielprocedure zitten, maximaal 12 weken per 52 weken mogen werken. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) vervult hierbij nu reeds een rol door een werkvergunning af te geven. De bewuste asielzoekers krijgen bovendien ook een sofi-nummer.

Volgens Gerda Verburg kleven daaraan echter veel risico's: "Het hebben van een sofi-nummer kan werkgevers doen vermoeden dat iemand een werkvergunning voor onbepaalde tijd heeft. Daardoor kan het voorkomen dat asielzoekers langer dan 12 weken gaan werken, bijvoorbeeld bij steeds wisselende werkgevers. Bovendien biedt het hebben van een sofi-nummer de mogelijkheid om meerdere personen onder één nummer te laten werken. Daardoor kweken we een hoop nieuwe problemen en ontstaan er mogelijk grote groepen nieuwe "witte illegalen".

Om al deze ongewenste effecten te voorkomen, pleit Verburg voor een "12 weken kaart"; een door de fiscus aan het COA af te geven variant van het sofi-nummer. Ik denk dan aan een gepersonaliseerde pas die aangeeft dat de pasdrager gemachtigd is om maximaal 12 weken te werken. Zodra die twaalf weken zijn bereikt, wordt de pas ongeldig. Via een centraal registratiesysteem waar werkgevers verplicht zijn te informeren voordat ze iemand met een 12 weken-pas in dienst nemen is dit goed bij te houden. Zodra er oneigenlijk gebruik wordt gemaakt van de pas moet deze onmiddellijk worden ingetrokken en krijgt de fraudeur ook in de toekomst geen nieuwe pas.

Woordvoerder: Gerda Verburg, tel: 070-3182555.

Voor verdere informatie: CDA Voorlichting Hans v.d. Vlies, tel: 06-22934604.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie