Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FDA gaat voedingsproducenten controleren

Datum nieuwsfeit: 29-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Productschap Margarine
Zoek soortgelijke berichten

Productschap Margarine


FDA gaat voedingsproducenten controleren

Als uitvloeisel van de aanslagen op 11 september jl. krijgen Nederlandse en andere EU-exporteurs in de VS te maken met extra veiligheidsmaatregelen in de aanvoerhavens en op de vliegvelden. Het Congres neemt zeer binnenkort een wet aan waarin onder meer staat dat buitenlandse levensmiddelenproducenten verplicht worden zich bij de Food and Drug Administration te laten registreren en om in de VS een agent aan te stellen.

Verder wordt wettelijk vastgelegd dat in te voeren partijen vooraf bij de FDA moeten worden aangemeld. Hierbij moet ook informatie worden verschaft over voorafgaande schakels in de productie- en handelsketen.

In de toekomst krijgt de FDA naar alle waarschijnlijkheid de bevoegdheid om de voedselveiligheidssystemen bij buitenlandse levensmiddelenproducenten te inspecteren. Ook de douane zal meer vragen gaan stellen over de voorafgaande schakels van de zendingen. Van importeurs wordt in een FDA-handleiding onder meer gevraagd zeer nauwkeurig te letten op aard en oorsprong van ingevoerde partijen en op de naleving van de kwaliteits-, verpakkings- en etiketteringsvoorschriften. De diensten APHIS en FSIS zullen strengere inspecties uitvoeren op resp. plantaardige en dierlijke producten.

De nieuwe regelgeving kan in bepaalde gevallen leiden tot vertraging van de afhandeling bij invoer. Ook is het mogelijk dat importeurs en agenten de kosten van de aangescherpte invoereisen doorberekenen aan hun buitenlandse leveranciers.

Nadere inlichtingen worden verstrekt door de Nederlandse landbouwraad in Washington, drs. J.J. Groeneveld, tel. 00-1.202.274.2716, fax 00-1.202.244.3325, e-mail (nlwasagr@compuserve.com).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie