Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Schuldhulpverlening biedt maatwerk Den Haag

Datum nieuwsfeit: 29-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Den Haag
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Den Haag

2002-01-30: Schuldhulpverlening biedt maatwerk

Wethouder Pierre Heijnen van Sociale Zaken en
Werkgelegenheidsbevordering wil met een reeks van gerichte maatregelen het aantal geslaagde schuldhulpverleningen verder uitbreiden. Met deze hulpverlening gebaseerd op maatwerk krijgen nog meer Hagenaars hulp bij beheer van hun inkomsten en uitgaven (budgetbeheer) of via het aanleren van vaardigheden om hun inkomen verantwoord te besteden (budgetbegeleiding). Deze vorm van begeleiding helpt schulden te voorkomen.

Bijzondere groepen, zoals jongeren, cliënten in opvanghuizen, psychiatrische patiënten, bijstandscliënten en mensen die de bijstand verlaten, hebben de speciale aandacht.

Binnen de afdeling Schuldhulpverlening van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten (SZW), waarin per 1 april de Gemeentelijke Krediet Bank (GKB) wordt opgenomen, kan een individuele aanpak optimaal gestalte krijgen via hulpverleningcontracten en een vaste consulent. De beschikbaarheid van een consulent maakt een betere begeleiding van de cliënt mogelijk.

Alle vormen van schuldhulpverlening - voorlichting, preventie, advies, begeleiding, bemiddeling en sanering van schulden - komen bij de dienst SZW onder één dak, wat tevens een soepele en snellere verwerking van hulpaanvragen uit alle inkomensgroepen bevordert.

Ook de Wegwijzer Schuldhulpverlening gaat onderdeel uitmaken van deze nieuw te vormen afdeling. Uit een evaluatie van de wegwijzer blijkt dat cliënten over het algemeen zeer tevreden zijn over de hulp die zij daar geboden krijgen.

Budgetbeheer moet dit jaar mogelijk worden gemaakt voor 700 Hagenaars. De dienst SZW kan na de fusie met de GKB per jaar 3.000 aanvragen innemen. Het doel dat de dienst zich stelt is om het aantal geslaagde schuldregelingen verder te verhogen van 30 à 35 naar 40 procent in 2003.

De consulenten voor schuldhulpverlening zullen cliënten die dat willen, begeleiden bij hun gang naar de rechter als wettelijke schuldsanering de enige optie is. Jongeren krijgen een samenhangend pakket voor werk, scholing en financiën aangeboden. De schuldhulpverlening aan cliënten in de maatschappelijke opvang en aan psychiatrische patiënten gaat zich richten op degenen die in de nabije toekomst zelfstandig kunnen gaan wonen. Daarnaast wordt bekeken hoe mensen die nu voor de reguliere schuldhulpverlening buiten de boot vallen, beter kunnen worden geholpen. Afspraken op dit punt zullen worden aangescherpt.

Voorgesteld wordt voor 2002 meer geld uit te trekken voor die incidentele hulpverlening. De voorstellen worden op 7 februari besproken in de gecombineerde raadscommissie OSWI/WVE.

last update: 29 januari 2002 ;pag.: 10944; auteur: 10;cat.: 17 Uw

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie