Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederlandse ICT Markt staat ruig jaar te wachten volgens IDC

Datum nieuwsfeit: 30-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

International Data Corporation Benelux

Keywords: keywords

IDC PRESS RELEASE

Nederlandse ICT Markt staat ruig jaar te wachten, stelt IDC

Amsterdam, 30 januari 2002 - Na een soepele eeuwwisseling blijkt het leven in het nieuwe Millennium geen rozengeur en maneschijn. Een economische teruggang in de Verenigde Staten eist zijn tol in Europa en de sterk internationaal gerichte Nederlandse economie voelt de effecten hiervan op een wijze die velen van de huidige generatie nog niet hebben gekend. Oh ja, de ICT markt blijkt ook cyclisch te zijn en opdrachten rollen niet vanzelf naar binnen.

Deze lessen zijn eenvoudig te trekken als we terugkijken op de laatste twee jaar. De ICT markt heeft het niet gemakkelijk en wordt met het nodige wantrouwen bezien. Het resultaat is dat de ICT bestedingen in 2001 met 'slechts' 3% zijn gegroeid. Dit terwijl voorgaande jaren groeipercentages van rond de 10% eerder regel dan uitzondering waren. Hoewel de groei van de ICT bestedingen nog altijd hoger ligt dan de groei van het BNP is het toch even wennen. In totaal bedroegen de uitgaven in 2001 ruim 15,5 miljard Euro.

In 2001 vielen vooral de hardware uitgaven tegen. Deze daalden met ruim 3% tot 5,8 miljard Euro. De IT services bestedingen groeide met 7.5% tot 5,7 miljard Euro. De oorzaak van deze stijging is vooral gelegen in 1 belangrijke outsourcing deal, namelijk die tussen KPN en Atos Origin ter waarde van 200 miljoen Euro per jaar. De markt voor pakketsoftware moest vergeleken met voorgaande jaren een veer laten. Van 15% groei in 2000 naar nog geen 8% in 2001 betekent in feite dat het opstarten van nieuwe ICT projecten op dit moment niet de hoogste prioriteit heeft. In totaal bedroeg deze markt 4.1 miljard Euro in 2001.

Ook 2002 beloofd een mager jaar te worden. Hoewel zowel positieve als negatieve sentimenten elkaar veelvuldig afwisselen is het juist deze onbestendigheid die de oorzaak is van een aarzelende markt. Toch is onderzoeker Marcel Warmerdam van IDC niet één en al pessimisme: ''2002 wordt een jaar met twee gezichten",zo stelt hij. "Na de zomer verwachten we dat een duidelijk herstel zich zal aftekenen".

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

IDC Benelux
Marcel Warmerdam

+31 (0)20 - 4089512

Bron: IDC 2002

Algemene informatie over dit rapport
Het bulletin "Dutch ICT Market Outlook 2002: Buckle Up!" geeft een korte visie over hoe de Nederlandse ICT markt zich in 2002 gaat ontwikkelen. Het bulletin is onderdeel van het ICT Navigator programma en is verkrijgbaar bij IDC Benelux.

Algemene informatie over IDC
IDC Benelux is de expert bij uitstek op het gebied van onderzoek en marketingadvies in de markt voor informatie- en communicatie technologie (ICT). Zij levert betrouwbare, high impact informatie en advies op het gebied van ebusiness, Internet en technologie wat organisaties kan helpen bij het maken van verantwoorde, zakelijke beslissingen. IDC Benelux heeft een uitgebreide ervaring op het gebied van wereldwijde marketing en trends en analyseert business strategieën, technologieën en leveranciers door gebruik te maken van betrouwbare marktgegevens. IDC Benelux is als enige in staat om lokaal onderzoek aan te bieden voor de belangrijkste nationale markten. IDC's marktinformatie biedt eindeloze mogelijkheden. Haar klanten bestaan uit 's werelds grootste ICT leveranciers, ICT organisaties, ebusiness bedrijven en de financiële wereld. Meer informatie is te vinden op www.idcresearch.nl

IDC is een dochteronderneming van IDG, 's werelds grootste organisatie op gebied van ICT media en onderzoek.

All product and company names may be trademarks or registered trademarks of their respective holders.

Copyright IDC, 2001. Unauthorized use is strictly forbidden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie