Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Impuls voor kenniseconomie en ICT in gemeente Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 30-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Amsterdam


Impuls voor kenniseconomie en ICT

Het college van B&W heeft besloten op korte termijn ruim 600.000 euro extra te investeren in de ICT en energie-infrastructuur van het Wetenschaps- en Technologiecentrum Watergraafsmeer (WTCW)/Amsterdam Science Park (ASP). Voor wethouder Hooijmaijers (Economische Zaken) is de ICT een speerpunt van de Amsterdamse kenniseconomie. Deze versterking is nodig, omdat door de sterke groei van het elektronisch verkeer congestie is ontstaan rond de AMSIX op het WTCW. Dit is het grootste internationale internetknooppunt op het Europese vasteland - alleen Palo Alto bij Silicon Valley (Californië) en Londen verwerken meer e-mails. De kabelinfrastructuur wordt zodanig aangelegd dat voor lange tijd een snel groeiend en betrouwbaar e-mail verkeer via de Amsterdamse internethub mogelijk is.

Om de bedrijfszekerheid te vergroten zal ook worden geïnvesteerd in een eigen energieopwekking op het WTCW-terrein, met ondergrondse warmte/koude-opslag. Na haalbaarheidsonderzoek (meegefinancierd door de NOVEM) is tot dit unieke project besloten. Door lokale energieopwekking zal tegelijkertijd de CO2 uitstoot worden beperkt. Het gebruik van noodgeneratoren behoort daarmee tot het verleden. De ICT-bedrijven op het WTCW hebben vooral veel energie nodig voor de koeling van de supercomputers.

De verbeterde ICT en energie-infrastructuur is in het bijzonder ook van belang voor de verdere ontwikkeling van het Amsterdam Science Park, het samenwerkingsverband van NWO, UvA, Rabobank en gemeente Amsterdam.

Op het Amsterdam Science Park is het vijfde bedrijfsverzamelgebouw in aanbouw als broedplaats voor startende innovatieve ondernemers. Dit gebouw is specifiek bedoeld voor technologische bedrijven op het vlak van de levenswetenschappen, waarbij bio-informatica een centrale rol speelt. Vaak wisselende projecten en laboratoriumopstellingen in combinatie met gegevensverwerking in grote hoeveelheden vergen een zeer flexibele, draadloze ICT-breedbandinfrastructuur (glasvezel). Er zal op korte termijn gestart worden met dit draadloos breedbandnetwerk.

Daarnaast stelt het college 1,1 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van breedband (glasvezel) op bedrijventerreinen. Hiervoor wordt op zeer korte termijn een aanvraag ingediend bij het ministerie van Economische Zaken. Amsterdam wil graag inzetten op experimenten voor het MKB. In het stadsdeel Zeeburg liggen twee locaties, Veemarkt en Cruquiuseiland, die zich goed lenen voor een dergelijke pilot, door de concentratie van kleinschalige bedrijvigheid. Indien de aanvraag gehonoreerd wordt, zal een koppeling plaatsvinden met het project Cyburg.

Behandeling in de raadscommissie is op 7 februari.

Stefan Rutte


© gemeente Amsterdam - 30-01-2002

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie