Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jaarverslag 2001 EZ duidelijk beeld Amsterdamse economie

Datum nieuwsfeit: 30-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Amsterdam


Jaarverslag 2001 Economische Zaken schetst duidelijk beeld Amsterdamse economie: MINDER MEER

Voor het zesde opeenvolgende jaar heeft de groei van het bruto regionaal product in de regio Amsterdam het nationale cijfer overtroffen. De stad wist de regio ook steeds beter bij te benen. Wel heeft ook Amsterdam na jaren van hoogconjunctuur te maken met een terugval in het economische groeitempo. De gebeurtenissen van 11 september zijn hier mede debet aan. Minder meer is het motto na jaren van 'het kan niet op'. Dit wordt gesteld in het Jaarverslag 2001 van de dienst Economische Zaken.

Het aantal arbeidsplaatsen groeide tussen medio 2000 en medio 2001 met zo'n 15.000 banen. Opvallend was het succes in de binnenstad, een groei van 4800 banen. De werkloosheid liep verder terug met 7000. De werkgelegenheid in de verzorgende economische sectoren, zoals de detailhandel en de horeca, blijft redelijk goed op peil. Het ICT- en nieuwe media-cluster blijft zich gunstig ontwikkelen. In totaal hebben zich 74 nieuwe buitenlandse bedrijven in Amsterdam gevestigd. Ter versterking van de Amsterdamse economische structuur is de dienst Economische Zaken in 2001 74 projecten gestart, zoals het opzetten van bedrijfsverzamelgebouwen, het herstructureren van winkelstraten, en het begeleiden van startende ondernemers.

De kwaliteitsmonitor bedrijfsterreinen laat een voorzichtige stijging zien. De voortdurende investeringen in en herstructureringen van terreinen, zoals de Hamerstraat, Amstel Business Park en Van Slingelandtstraat werpen vruchten af. Zorgen over een toekomstig tekort aan bedrijfsterreinen blijven bestaan, al kwam er door de beschikbaarheid van de Afrikahaven wat lucht. Op de kantorenmarkt kon een aantal belangrijke kantoorprojecten worden opgeleverd zoals ABN-AMRO in Zuidoost, Philips aan de Omval, en Loyens Loeff aan de Zuidas. In totaal werd meer dan 200.000 m² kantoorruimte opgeleverd. Na jaren van grote krapte is de markt nu iets ruimer geworden: het leegstandspercentage liep op van 1 naar 5%.

In 2001 werd ook een aantal bedrijfscomplexen voor kleinschalige ondernemingen geopend. Veel te weinig voor de enorme vraag in dit segment (600.000 m²). Na de starterscentra in Zuidoost en West werd het starterscentrum in Noord geopend. Ondanks meer promotie nam het aantal overnachtingen van buitenlandse toeristen in 2001 slechts weinig toe. Een van de oorzaken was het gebrek aan hotelkamers. Het hotelbeleid (toevoeging van 5000 kamers en een grotere spreiding over de stad) begint nu effect te krijgen. Er werden drie nieuwe hotels geopend, terwijl er duizenden nieuwe kamers in aanbouw of gepland zijn. De detailhandelomzet groeide met 6% in de eerste helft van 2001. Wel zijn er zorgen over de diversiteit in het winkelaanbod in de stad. Juist voor kleinere, zelfstandige ondernemingen lijken de huurprijzen in onder meer de binnenstad steeds bezwaarlijker te worden.

Het college van B&W heeft kennis genomen van het jaarverslag. Het verslag zal ter kennisneming naar de leden van de raadscommissie worden gestuurd.

Stefan Rutte


© gemeente Amsterdam - 30-01-2002

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie