Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderzoek nieuwe manier waterzuivering gemeente Emmen

Datum nieuwsfeit: 30-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Emmen
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Emmen

Onderzoek naar nieuwe manier van waterzuivering Stroomdal start voorbereiding planuitwerking en kaveluitgifte.

Het college van Burgemeester en Wethouders stelt de gemeenteraad voor te stoppen met de Europese LIFE subsidie die voor de aanleg van een 2e waterleidingnet voor de nieuwe woonwijk Het Stroomdal was verkregen. De beoogde aanleg van een 2e waternet gevuld met biologisch gezuiverd afvalwater (de bio-kas) kan namelijk, zo blijkt uit recente publicaties en projecten elders in het land, grote risicos opleveren voor de Volksgezondheid. Het college stelt daarom voor om de aanleg van het 2e waternet te laten vervallen. Tevens wordt de raad voorgesteld verder onderzoek te laten doen naar een alternatief voor waterzuivering middels een zogeheten Membraan Bio Reactor in plaats van een bio-kas.

Lange tijd heeft de gemeente moeten wachten op een uitspraak van de Raad van State. Een aantal omwonenden had namelijk beroep aangetekend tegen de locatie van de biologische waterzuivering (de bio-kas) in het plan. Bij uitspraak van 2 januari jl. heeft de Raad van State deze beroepen ongegrond verklaard. Hiermee is het bestemmingsplan definitief en kan de gemeente verder gaan met de planuitwerking en de kaveluitgifte voorbereiden.

Nieuwe methode van waterzuiveren
De technieken ten aanzien van de biologische waterzuivering hebben ons inmiddels ingehaald. Uit recente publicaties en projecten elders in het land blijkt dat de beoogde aanleg van een 2e waternet gevuld met biologisch gezuiverd afvalwater te grote risicos kunnen opleveren voor de volksgezondheid (de kwaliteit van het huishoudwater is lager dan van het drinkwater en geeft, bij stilstand in het leidingnet, te grote risicos voor de volksgezondheid). Vandaar dat de gemeente, samen met de projectpartijen, besloten hebben de gemeenteraad voor te stellen de aanleg van dit 2e waternet niet te laten plaatsvinden en de hiervoor verkregen europese LIFE-subsidie te beeindigen.

Daarnaast wordt aan de raad voorgesteld een alternatieve manier van waterzuivering (zijnde eenMembraan Bio Reactor) te onderzoeken, waarbij de aanleg van een 2e waternet niet meer aan de orde is. Deze methode is vernieuwender en biedt eventueel mogelijkheden om de zuivering grotendeels ondergronds te laten plaatsvinden.

In maart, na de raadsvergadering van 28 februari, wordt een informatieavond belegd waarin het bestemmingsplan Stroomdal incl. de nieuwe verworven inzichten t.a.v. van de waterzuivering worden toegelicht. Ook wordt tijdens deze avond informatie verstrekt over de kavels en procedures ten aanzien van de kaveluitgifte.


Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2002 Gemeente Emmen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie