Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hogere cito-scores Haagse basisscholen

Datum nieuwsfeit: 30-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Den Haag
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Den Haag

2002-01-30: Hogere cito-scores Haagse basisscholen

Leerlingen van basisscholen in Den Haag behaalden vorig jaar betere resultaten met de cito-eindtoetsen dan het jaar ervoor. Het verschil tussen het Haags gemiddelde en het landelijk gemiddelde was in 2000 4,4 en in 2001 was het verschil 3,9. Ook is het gemiddelde van de Haagse leerlingen ten opzichte van de drie afgelopen jaren licht gestegen.

Voornamelijk op de toets-onderdelen rekenen en informatieverwerking zijn betere resultaten geboekt. Voor taal en wereldoriëntatie is dat andersom. Zeker gezien het grote aantal kinderen in achterstandsituaties, doet Den Haag het zeker niet slecht.

Wethouder onderwijs Pierre Heijnen is blij met de resultaten: "Hoewel de cito-toets natuurlijk maar voor een deel iets zegt over de prestaties van leerlingen, ben ik toch blij met deze vooruitgang. Ik verwacht dat Haagse basisschoolleerlingen de komende jaren deze prestatieverbetering zullen doorzetten."

De CITO-gegevens zeggen niets over de kwaliteit van een school. Scholen met een lage score kunnen te maken hebben met een veel zwaardere leerlingpopulatie waaraan de school veel heeft bijgebracht, terwijl scholen met een hoge score wellicht hun leerlingen met een goede uitgangspositie veel minder hebben bijgebracht.

Er zijn scholen waar alle kinderen van de hoogste groep (8) aan de eindtoets meedoen, inclusief de neveninstromers: de allochtone leerlingen die nog maar kort in Nederland wonen. Er zijn ook scholen waarbij om verschillende redenen niet alle leerlingen meedoen. Dit heeft invloed op de totaalscore van de school.

30 januari 2002

4766, onderwijs, Heijnen, CITO, CITO-toets, leerling, basisschool, basisscholen, kwaliteit, prestatie, score

last update: 30 januari 2002 ;pag.: 10960; auteur: 10;cat.: 17 Uw

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie