Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe diagnostiek voor borstkanker

Datum nieuwsfeit: 30-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NKI/AvL
Het Nederlands Kanker Instituut
Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis

ACTUEEL

Patiënteninformatie

Nieuwe diagnostiek voor borstkanker: veelbelovend maar nog niet beschikbaar

Onlangs is bekendgemaakt dat gebruik van een nieuwe technologie (micro-arrays) meer inzicht kan geven in het gedrag van borsttumoren. Door betere voorspelling van de neiging tot uitzaaiing van de tumor, kan de behandeling worden aangepast. Dertig tot veertig procent van de borstkankerpatiënten zou dan een behandeling met chemotherapie en/of hormonen bespaard kunnen blijven. Wie met de diagnose borstkanker geconfronteerd wordt, wil natuurlijk weten of de nieuwe diagnostiek al beschikbaar is. Helaas is dat op dit moment nog niet zo. In deze brief informeren wij u waarom dat niet het geval kan zijn en wat de verwachtingen daaromtrent zijn. Maar eerst leggen we uit wat er nu precies ontdekt is en voor welke patiënten dit hopelijk in de nabije toekomst bijdraagt aan een verbetering in behandeling.

Borstkanker en behandeling
Borstkanker treft in Nederland een op de twaalf vrouwen. In bijna alle gevallen is de tumor goed te behandelen door middel van een operatie, al dan niet in combinatie met bestraling. Hierdoor kan het terugkomen van de ziekte in het operatiegebied goed worden voorkomen, maar er blijft een kans bestaan op uitzaaiingen op afstand (dus naar botten, lever, longen en andere plaatsen). Vaak zijn deze uitzaaiingen bij het stellen van de diagnose nog niet te vinden omdat ze nog te klein zijn. In de maanden en jaren na de behandeling kunnen ze groeien en als ze eenmaal vindbaar zijn bij lichamelijk onderzoek of op röntgenfoto's te zien zijn is een genezende behandeling niet meer mogelijk.

In tegenstelling tot zichtbare uitzaaiingen zijn de microscopisch kleine uitzaaiingen, die na chirurgie en bestraling nog in het lichaam kunnen zijn achtergebleven, wel te genezen met medicijnen. Maar omdat er geen methode bestaat om aan te tonen of er wel of niet microscopische uitzaaiingen zijn achtergebleven, ontvangen heel veel patiënten een aanvullende behandeling met medicijnen. Dit heet adjuvante therapie. Vooral bij jongere vrouwen en borstkankerpatiënten van middelbare leeftijd wordt er vaak gekozen voor chemotherapie, al dan niet in combinatie met hormonen. Oudere vrouwen krijgen meestal alleen hormonen.

Adjuvante therapie met medicijnen heeft veel bijwerkingen. Dit geldt speciaal voor de chemotherapie. Misselijkheid, moeheid, haaruitval en infectierisico's zijn hier voorbeelden van. Als er geen micro-uitzaaiingen zijn zou het dus de voorkeur hebben om ook geen chemotherapie toe te dienen. De bestaande technieken om de kans op aanwezigheid van die uitzaaiingen vast te stellen zijn erg grof. Om deze reden krijgen heel veel borstkankerpatiënten chemotherapie, voor wie dit eigenlijk niet nodig zou zijn. Er is dus sprake van een (nu nog) onvermijdelijke overbehandeling.

Zaait de tumor uit of niet?
Net als het ontstaan van kanker, wordt ook uitzaaien bepaald door de gestoorde activiteit van bepaalde genen. Genen sturen alle functies van cellen aan. Door allerlei oorzaken kunnen die genen beschadigd raken. Gestoorde genenactiviteit is er de oorzaak van dat de cellen ongebreideld gaan delen en er een tumor ontstaat. Daar kunnen vele (deels nog onbekende) genen een rol bij spelen, die ook elkaars werking onderling beïnvloeden. De werking van bepaalde genen bepaalt ook of een tumor al dan niet uitzaait.

Onderzoekers van het NKI/AvL hebben in samenwerking met een Amerikaans bedrijf voor het eerst een nieuwe technologie toegepast op borsttumorweefsels. Deze micro-array technologie maakt het mogelijk de activiteit van tienduizenden genen in borsttumorweefsels gelijktijdig te beoordelen. Dat was voorheen niet mogelijk: terwijl elke cel zo'n 30.000 genen bevat, kon men ze nooit in onderlinge samenhang bekijken. Tijdens het onderzoek heeft men twee patronen van genenactiviteit ontdekt: één dat zich voornamelijk voordeed bij patiënten die na operatie/radiotherapeutische behandeling uitzaaiingen hadden gekregen en een ander bij patiënten die grote kans hadden ziektevrij te blijven.

De studie werd toegepast op bewaarde tumorweefsels van patiënten onder de 55 jaar (tumor < 5cm, bij diagnose geen uitzaaiingen in de lymfeklieren) die in het verleden een borstamputatie of borstsparende behandeling hadden ondergaan en van wie het latere ziektebeloop bekend was. Met de twee gevonden 'gen-expressieprofielen' (bestaande uit zeventig genen) kon men in negentig procent van de gevallen correct voorspellen dat de ziekte niet binnen vijf jaar terug zal komen.

Wat hebben patiënten hier aan?
De ontdekking, die gepubliceerd werd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature, is een van de eerste die met behulp van de micro-array techniek is bereikt. Het toont aan dat deze technologie, waarvoor overal in de wereld wetenschappelijke laboratoria worden opgezet, werkelijk kan bijdragen aan een betere diagnose en daardoor aan een betere behandeling van patiënten. Men verwacht, met de nodige zekerheidsmarges, dat er dertig tot veertig procent minder adjuvante behandelingen bij borstkanker gegeven hoeven te worden. Toch is er nu geen test voor patiënten aanwezig. Hoe komt dat?


1. Het onderzoek dat nu is gedaan, is het eerste in een reeks. Om vergissingen uit te sluiten is het in de wetenschap gebruikelijk om bepaalde onderzoeken verschillende keren te herhalen. Pas als blijkt dat onderzoekers uit verschillende centra steeds dezelfde resultaten boeken, is er pas echt sprake van zekerheid. Naar verwachting zullen dit jaar herhalingsexperimenten plaatsvinden. Het NKI/AvL legt de hand aan de laatste analyses van zo'n 300 volgende weefsels.


2. De tests en analyses nodig voor dit specifiek type van onderzoek kunnen op dit moment nog niet in Nederland plaatsvinden: om tot de meest betrouwbare analyses te komen zijn bepaalde dure micro-arrays nodig plus zeer geavanceerde computerapparatuur en -software voor analyse van de gegevens. Het Amerikaanse bedrijf waar het NKI/AvL dit onderzoek mee heeft gedaan beschikt daarover en stelt ze nu, in het kader van het wetenschappelijk onderzoek, gratis ter beschikking. Ook in Nederland zijn bepaalde faciliteiten, maar die zijn nu nog onvoldoende ingericht op dergelijke diagnostiek.


3. De tests hebben plaatsgevonden in het kader van een wetenschappelijk onderzoek. De uitslag van de test duurt echter veel te lang als de keuze voor behandeling dringt. Er moet eerst een 'routine'-procedure komen om diagnostiek in de praktijk mogelijk te maken. De onderzoekers van het NKI/AvL verwachten dat met zo'n procedure de bepaling in principe binnen enkele dagen tot een uitslag kan leiden. Zij verwachten dat een routinelaboratorium voor dit doel binnen twee jaar te realiseren is, mits voorzien kan worden in ruimte en financiering en de samenwerking met de Amerikaanse partner hiertoe kan worden voortgezet. Het NKI/AvL, dat bestaat uit zowel een oncologisch ziekenhuis als een wetenschappelijke onderzoeksinstelling, heeft het voornemen een faciliteit in te richten die de diagnostiek snel kan ontwikkelen en op de markt kan brengen, zodat patiënten in heel Nederland ervan kunnen profiteren. Dit zal hoe dan ook enkele jaren in beslag nemen.


4. Een voorwaarde om de techniek als extra diagnostiek toe te gaan passen in Nederland is de instemming van ziektekostenverzekeraars, die immers de test moeten gaan vergoeden.

Helaas is het nog te vroeg om aan patiënten deze vorm van diagnostiek aan te bieden. De hoop is dit binnen twee jaar wel te kunnen doen. Vooralsnog is het van belang de beste behandeling te kiezen. Laat u zich daarover in gesprekken met uw behandelend arts goed voorlichten.

Vragen
Als deze uitleg toch nog aanvullende vragen bij u oproept, is het zinvol hier met uw behandelend arts over te spreken. U kunt ook contact opnemen met het Voorlichtingscentrum van het NKI/AvL: 020-512 2991.

30 januari 2002

---

Plesmanlaan 121 - 1066 CX Amsterdam

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...