Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

UvA benoemt nieuwe bijzonder hoogleraar Hettitisch

Datum nieuwsfeit: 31-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten

Universiteit van Amsterdam


UvA benoemt nieuwe bijzonder hoogleraar Hettitisch Gepubliceerd op donderdag 31 januari 2002
Dr. J. de Roos (1937) is voor een periode van drie jaar benoemd tot bijzonder hoogleraar Hettitisch en de aanverwante Anatolische talen en culturen alsmede de geschiedenis van Anatolië in de preklassieke periode. De leerstoel is gevestigd aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) vanwege de Allard Pierson Stichting. Daarmee blijft het Hettitisch een keuzevak aan de UvA.

Han de Roos is de opvolger van prof. Theo van den Hout. Van den Hout vertrok in 2000 naar het Oriental Institute in Chicago, waar hij hoofdredacteur werd van de Chicago Hittite Dictionary. Met de benoeming van De Roos blijft er op het gebied van het Hettitisch, één van de zogenoemde kleine letteren, een keuzevak en een hoogleraarsvoorziening aan de faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. De taal van de Hettieten, die zich zon 4000 jaar geleden vestigden op de Anatolische hoogvlakte in het huidige Turkije, is de oudste Indo-Europese taal en daarmee een voorloper van Grieks, Latijn en Sanskriet.

Han de Roos behaalde zijn doctoraal Klassieke talen aan de UvA in 1968. Hij werd daarna assistent aan de afdeling West-Azië van de UvA en drie jaar later wetenschappelijk medewerker. In 1985 volgde een aanstelling als universitair hoofddocent. In 1984 promoveerde De Roos aan dezelfde universiteit cum laude op het proefschrift Hettitische geloften, een teksteditie van een deel uit de Catalogus van Hettitische Teksten (CHT 583-590). Sinds 1990 is hij directeur van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten in Leiden, van het Nederlands Historisch-Archaeologisch Instituut in Istanbul, Turkije, en sinds 2001 ook van het recent opgerichte Nederlands Instituut in Damascus, waar de UvA in participeert.

Sinds 1987 is De Roos gasthoogleraar aan de North East Normal University in Changchun, China. De afgelopen jaren gaf hij ook gastcolleges aan de Peking University en de École Pratique des Hautes Études in Parijs.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie