Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

LBR stelt reader Vrijheid van Meningsuiting samen

Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

LBR-bericht

Rotterdam, 30 januari 2002

Reader Vrijheid van Meningsuiting

Staat de vrijheid van meningsuiting onder druk? Imam Khalil el- Moumni wordt ter verantwoording geroepen vanwege zijn uitspraken over homoseksualiteit. Tegen politicus Pim Fortuyn is aangifte gedaan vanwege zijn Koude Oorlog tegen de islam. De socioloog Erik van Ree wil de vrijheid van meningsuiting beschermen en pleit in een essay in De Groene Amsterdammer (19 januari 2002) voor het afschaffen van Artikel 137, het artikel in het Nederlands Wetboek van Strafrecht dat beperkingen oplegt aan de Vrijheid van Meningsuiting. In een reactie stelt het LBR (De Groene Amsterdammer 2 februari 2002) dat Nederlandse rechters juist 'in een traditie staan van bescherming van de vrijheid van meningsuiting'. De vrijheid van meningsuiting staat niet onder druk. Recente beslissingen van rechters om extreemrechtse demonstraties toe te laten bevestigen dit nog eens.

Om een ieder de mogelijkheid te geven zijn eigen mening te vormen over de vrijheid van meningsuiting heeft het LBR de Reader Vrijheid van Meningsuiting samengesteld. Het strafrecht is immers zeker niet het beste middel om de grenzen van het vrije debat te bepalen. Het bediscussiëren van de gezamenlijk vastgestelde regels is veel belangrijker.
Zeker nu de verkiezingskoorts toeneemt is het wijs het gezegde in herinnering te brengen dat 'iedereen recht heeft op zijn eigen verkeerde mening'. Dat staat niet ter discussie. Maar wanneer de vrijheid van de een de vrijheid of andere grondrechten van de ander schaadt, moeten we bespreken wat het zwaarst moet wegen.

De Reader Vrijheid van Meningsuiting is een verzameling van wetteksten, achtergrondartikelen en uitspraken die duidelijk maken dat vrijheid van meningsuiting en het verbod op discriminatie vaak elkaars grondgebied betwisten. Naast de relevante wetsartikelen uit de Nederlandse wetgeving, het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens, The United Nations Universal Declaration of Human Rights, Artikel 19 en 20 uit het internationale Verdrag inzake Burgerlijke en Politieke Rechten en het Internationaal Verdrag inzake de Uitbanning van alle vormen van Rassendiscriminatie, zijn in de reader zes achtergrondartikelen in en drie rechterlijke uitspraken opgenomen. Ook is een literatuurselectie toegevoegd, gebaseerd op de collectie van het LBR-documentatiecentrum.

De reader Vrijheid van Meningsuiting (107 pagina's) is samengesteld door Frits van Eck, Kees van der Does en Gé Grubben en is te verkrijgen voor ¤ 5,00 exclusief portokosten bij het LBR.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie