Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verstand: Deskundige vrouwen onderschatten zichzelf

Datum nieuwsfeit: 31-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

www.minszw.nl

MIN SZW: Toespraak staatssecretaris Verstand Index 2002

Nr. 2002/11
31 januari 2002

Embargo:
31 januari 2002 tot
17.15 uur

Staatssecretaris Verstand: Deskundige vrouwen onderschatten zichzelf.

Vrouwelijke deskundigen zijn vaak geneigd zichzelf te onderschatten. Ze zijn bereid als het erop aan komt de weg vrij te maken voor mannen. In de media hebben de vrouwen nog steeds een achterstand op mannen. Dit zei directeur emancipatiebeleid Gabriella Bekman namens staatssecretaris A.E. Verstand-Bogaert van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 31 januari 2002 bij het overhandigen van de nieuwe index 'Vrouwen in de media' aan voorzitter G.J. Wolffensperger van de NOS.

Toespraak van staatssecretaris mevrouw A.E. Verstand-Bogaert van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de uitreiking van het eerste exemplaar van de index 2002 'Hier zijn ze dan' aan voorzitter G.J. Wolffensperger van de Raad van Bestuur van de NOS, uitgesproken door directeur emancipatiebeleid Gabriella Bekman op 31 januari 2002 in Hilversum.

De eerste index heeft drie jaar geleden het licht gezien. Dat was tijdens het congres 'Vrouwen in de media' in april 1999 in Den Haag. Die eerste index bevatte ruim honderd namen van vrouwelijke deskundigen op uiteenlopende gebieden. We hebben toen vastgesteld dat het geen gemakkelijke klus was geweest om al die vrouwelijke deskundigen te selecteren en te benaderen.

Toch bevatte de tweede editie van de index, een jaar later, al ruim twee keer zoveel namen als de eerste.
En de index die vandaag het licht ziet telt niet minder dan vierhonderd namen van vrouwen die de media van vakkundig commentaar kunnen voorzien. Dat verbaast mij eerlijk gezegd niet. We weten dat er een enorm potentieel is aan vrouwelijke deskundigen.

Waarom is het dan toch een probleem ze voor het voetlicht te halen?

Omdat ze er niet zijn?
Dat is zelden het geval.
Omdat we niet weten waar we ze kunnen vinden?
Dat zal wel meevallen, als we maar serieus zoeken. Uit gemakzucht?
Dat zou wel eens te vaak de echte reden zijn.

Laatst moest er een adviescommissie worden ingesteld. In het kabinet kwamen verschillende namen op tafel. Allemaal mannen. Op de vraag waarom er geen vrouwen bij zaten, kreeg ik het verzoek met namen te komen. Geen enkel probleem. Ik kon er zo een stuk of tien uit mijn mouw schudden.

Het gaat bij het aanboren van deskundigheid van vrouwen niet alleen om het belang van de vrouwen. Het gaat ook om de kwaliteit van de nieuwsvoorziening. Om de kijkers, luisteraars, lezers een reëel en evenwichtig beeld van de samenleving voor te spiegelen.

En dat is een ander beeld dan dat van vroeger: de situatie is ernstig en dus komt er een deskundige meneer die precies uit kan leggen hoe het zit. Het is ook in het belang van de journalistiek dat er even vaak een mevrouw komt die van de hoed en de rand weet. Die vrouwen zijn er. Dat blijkt uit de vierhonderd namen die u inmiddels in de index hebt opgenomen.

Blijft u vooral doorwerken aan uitbreiding van de index. Met in uw achterhoofd de gedachte dat veel vrouwen jammer genoeg nog steeds geneigd zijn zichzelf te onderschatten. Als het erop aankomt zijn ze dikwijls geneigd de weg vrij te maken voor mannen. Al te vaak ten onrechte.

De vrouwen hebben in de media nog een achterstand. Zowel onder programmamakers als onder deskundigen die hun zegje doen. Misschien bestaat er een samenhang tussen die beide gegevens.

Deze index is de laatste in gedrukte vorm. We hebben bij het verlenen van subsidie voor de index afgesproken dat er zal worden gewerkt aan een digitale versie en dat gebeurt inmiddels ook. Voor een overhandiging, meneer Wolffensperger, lijkt deze versie me toch iets beter te hanteren.

Ik hoop dat de index vaak en met succes zal worden geraadpleegd.


- LET OP EMBARGO -

31 jan 02 17:15

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie