Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bart F.M. Droog eerste officiële Groninger stadsdichter

Datum nieuwsfeit: 31-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Groningen
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Groningen


1
FEB
09.07

Persbericht

Bart F.M. Droog eerste officiële Groninger stadsdichter 31-01-2002

Tijdens de slotavond van de Poëziemarathon heeft cultuurwethouder Wicher Pattje bekend gemaakt dat dichter Bart F.M. Droog de eerste officiële Groninger Stadsdichter wordt.

Het werk van Bart F.M. Droog bereikt naar de mening van de adviescommissie het publiek vooral door directheid en warsheid van opsmuk. Trekken die goed passen bij de Groningse volksaard: waarom tien woorden gebruiken als het ook met twee kan. Droog is een vertegenwoordiger van een van de stromingen in de hedendaagse dichtkunst waarin Groningen voorop loopt: de herwaardering van poëzie als podiumkunst. De commissie vond het een goed idee om voor een eerste Stadsdichter iemand te kiezen die behoort tot wat wel de 'Groninger School' wordt genoemd. Het feit dat Bart F.M. Droog al jaren onvermoeibaar optreedt als officieuze ambassadeur en initiator van de Groninger dichtkunst was voor de commissie ook een reden om te besluiten hem voor te dragen voor de functie van eerste Groninger Stadsdichter.

Droog heeft aansprekende plannen voor de invulling van de functie: een dag meelopen met o.a. de politie, de gemeentereiniging en de brandweer om diensten mee te draaien en daar dan gedichten over schrijven. En een digitaal spreekuur beginnen, waarbij mensen hun gedichten ter beoordeling voor kunnen leggen.

Procedure
Om het college te adviseren bij de keuze voor een Stadsdichter is een adviescommissie ingesteld, bestaande uit Gillis Dorleijn, Herman Sandman en Jeanette Straatemeier. Via de media en affiches heeft de gemeente dichters en kenners opgeroepen om zichzelf of een ander onder de aandacht van de commissie te brengen. Op de oproep kwam veel respons: in totaal is de commissie op 31 mogelijke kandidaten geattendeerd. Ook hebben de commissieleden gekeken welke Groningse dichters zij zelf kenden.

De inzendingen waren veelal van hoge kwaliteit. Belangrijke criteria waren dat de Stadsdichter in de stad Groningen woont, op professioneel niveau werkt en dat zijn werk de potentie moet hebben een breed publiek aan te spreken. De commissie is van mening dat dit voor het werk van Droog zeker opgaat.

De Stadsdichter wordt steeds voor twee jaar benoemd en zal zes tot acht stadsdichten per jaar schrijven, waarin hij of zij kan reageren op gebeurtenissen en ontwikkelingen in de stad. Hij/zij ontvangt daarvoor een vergoeding van 5000 euro per jaar.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie