Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

EU zet licht op groen voor overname van Compaq door HP

Datum nieuwsfeit: 31-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: European Commission
Zoek soortgelijke berichten

European Commission

IP/02/181

Brussel, 31 januari 2002

Commissie zet licht op groen voor overname van Compacq door HP

De Europese Commissie heeft de overname van Compaq Computer Corp. (Compaq) door Hewlett-Packard Co. (HP) goedgekeurd; dit zijn twee mondiale aanbieders van computers en technologische oplossingen voor ondernemingen met hoofdzetel in de Verenigde Staten. Na een zorgvuldige analyse van de fusie, de grootste ooit in de informatietechnologiesector, en van de concurrentiekrachten op de betrokken markten bleek dat HP niet in staat zou zijn de prijzen te verhogen en dat voor de consumenten voldoende keuze en innovatie zou blijven bestaan.

Op 20 december meldde HP de overname van Compaq formeel aan bij de Europese Commissie met het oog op een goedkeuring. De analyse van de Commissie had betrekking op de combinatie van de activiteiten van HP en Compaq op de markten van personal computers (PC's), servers, palmtop-producten, opslagmogelijkheden en diensten. Voorts onderzocht de Commissie de invloed van de fusie op de gezamenlijke ontwikkeling door HP en Intel van de Itaniumprocessor en stelde zij zich de vraag of HP na de integratie van de PC-producten van Compaq meer mogelijkheden zal hebben om pc's en printers tezamen te verkopen.

Wat pc's betreft, concludeerde de Commissie dat de gefuseerde eenheid in Europa sterke concurrentie zal blijven ondervinden van een aantal geloofwaardige rivalen zoals IBM, Dell en Fujitsu-Siemens. Dit, tezamen met het ontbreken van aanzienlijke belemmeringen voor toegang tot de markt en de praktijk van niet-exclusieve contractuele relaties tussen kleinhandelaars en fabrikanten, zou het nieuwe HP ervan weerhouden om pogingen te ondernemen om de prijzen aanzienlijk te verhogen.

Op de markt van servers - dat zijn centrale computers waarmee pc's, werkstations, printers en soortgelijke toestellen in een netwerk met elkaar worden verbonden - kwam de Commissie eveneens tot de conclusie dat de voorgenomen transactie waarschijnlijk geen concurrentieproblemen met zich zou brengen.

De markt van servers kan immers naargelang prijscategorie worden opgesplitst in kleine, middelgrote en grote servers; HP en Compaq zijn op dat gebied grotendeels complementair, behalve voor het segment van de kleine servers, waar de gecombineerde eenheid relatief grote marktaandelen zal krijgen. Het onderzoek van de Commissie van dat segment bevestigde evenwel dat het nieuwe HP zich niet onafhankelijk van consumenten of concurrenten zal kunnen gedragen wegens de combinatie van een reeks factoren waaronder het dynamisme en het groeipotentieel van de markt, het ontbreken van barrières voor de toegang tot de markt en de aanwezigheid van verschillende sterke concurrenten en een reeks alternatieve aanbieders, om nog te zwijgen van de witte merken die Intelprocessoren in hun computers inbouwen.

Wat de potentiële effecten van de door HP en Intel gezamenlijk ontwikkelde Itaniumprocessor betreft, was de Commissie van oordeel dat de gefuseerde eenheid de toegang van de concurrenten tot deze markt niet zal kunnen verhinderen en dat het in het belang van zowel HP als Intel is om een onbeperkte toegang tot deze markt te garanderen.

Tenslotte bleek uit het onderzoek van de Commissie dat het wegens het bescheiden aandeel van de gefuseerde eenheid op de betrokken pc-markt en de beperkte invloed die de gezamenlijke verkoop van pc's en printers zou kunnen hebben op het aandeel van het nieuwe HP op de printermarkt, onwaarschijnlijk was dat HP na de voorgenomen transactie in staat zou zijn de concurrentie op de printermarkten uit te schakelen.

Aangezien op alle betrokken markten sprake is van een sterke bestaande en potentiële concurrentie, kwam de Commissie tot de slotsom dat de transactie niet zal leiden tot het ontstaan of het versterken van een machtspositie en besloot zij zich niet te verzetten tegen de concentratie.

Op basis van de overeenkomst van 1991 over de samenwerking op mededingingsgebied met de Verenigde Staten hebben de Commissie en de Federal Trade Commission (FTC) van de Verenigde Staten nauw met elkaar samengewerkt. Het onderzoek van de FTC is nog niet afgerond en met de beslissing van de Commissie wordt geenszins vooruitgelopen op de uitkomst van het onderzoek in de Verenigde Staten.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie