Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ouderschapsverlof: nieuwe mogelijkheden in Belgie

Datum nieuwsfeit: 01-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie

Ouderschapsverlof: nieuwe mogelijkheden

In de privé-sector1 kon het recht op ouderschapsverlof tot nu toe op volgende manieren worden opgenomen:


-hetzij via een volledige schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst gedurende een aaneengesloten periode van drie maanden;

-hetzij via het halftijds verderzetten van de arbeidsprestaties gedurende een aaneengesloten periode van zes maanden voor wie voltijds is tewerkgesteld.

Vanaf 1 februari 2002 komen er mogelijkheden bij (worden in de tekst onderlijnd) en kan het ouderschapsverlof op één van volgende manieren worden opgenomen:


-elke werknemer (voltijds of deeltijds tewerkgesteld) kan gedurende een periode van drie maanden de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst volledig schorsen; de periode van drie maanden kan naar keuze van de werknemer in maanden worden opgesplitst.


- elke voltijds tewerkgestelde werknemer kan gedurende een aaneengesloten periode van zes maanden zijn arbeidsprestaties halftijds verderzetten. Dit recht geldt niet voor een werknemer tewerkgesteld in een KMO die minder dan tien werknemers tewerkstelt op 30 juni van het vorige kalenderjaar; in dat geval is het akkoord van de werkgever vereist.


- elke voltijds tewerkgestelde werknemer kan gedurende een periode van vijftien maanden zijn arbeidsprestaties met één vijfde verminderen; deze vermindering van de arbeidsprestaties kan naar keuze van de werknemer in maanden worden opgesplitst met een minimumduur van drie maanden bij elke aanvraag.

Net zoals vroeger kadert het ouderschapsverlof binnen de algemene regeling van de loopbaanonderbreking en zal de werknemer een uitkering krijgen naar aanleiding van het opnemen van ouderschapsverlof die door de RVA wordt betaald. Een voltijds tewerkgestelde werknemer die zijn arbeidsovereenkomst volledig onderbreekt krijgt op dit ogenblik 526.13 *. Een deeltijds tewerkgestelde werknemer, die zijn arbeidsovereenkomst volledig schorst of een voltijds tewerkgestelde werknemer die zijn arbeidsprestaties vermindert ontvangt naargelang het geval een gedeelte van dit bedrag dat evenredig is aan de duur van zijn arbeidsprestaties of aan de vermindering van zijn arbeidsprestaties.

Voor meer inlichtingen over de voorwaarden en de aanvraag, zie het trefwoord "Ouderschapsverlof" in de trefwoordenlijst.


1 De nieuwe regeling geldt eveneens voor het statutair en contractueel personeel van de provincies, de gemeenten, de agglomeraties en federaties van gemeentenreageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie