Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Staatssecretaris Rick vd Ploeg wil positie dagbladen verbeteren

Datum nieuwsfeit: 01-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Vereniging van journalisten
Zoek soortgelijke berichten

Nederlandse Vereniging van journalisten

Gesprek over positie dagbladen
Staatssecretaris wil ideeën onderzoeken

Concrete toezeggingen werden niet gedaan, maar staatssecretaris Rick van der Ploeg is wel voornemens een aantal ideeën om de positie van dagbladen te verbeteren verder te bestuderen. Vorige week donderdag spraken Kees Spaan en Jan Willem Gast (NDP), Pieter Broertjes (Genootschap van Hoofdredacteuren), Ron Abram en Irene Konings (NVJ) met de staatssecretaris.

De verhoudingen in de dagbladwereld zijn door tegenvallende resultaten aan het veranderen. Titels verdwijnen en de pluriformiteit komt in gevaar. NVJ, NDP en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren vroegen om deze reden al enige tijd geleden om een een onderhoud met Rick van der Ploeg. Ook de in het najaar van 2001 verschenen nota over het persbeleid zorgde voor voldoende gespreksstof. Volgens NDP, NVJ en Genootschap steekt de ruime aandacht van OC&W voor omroepaangelegenheden schril af bij die voor de dagbladen.

Een breed spectrum van zaken met betrekking tot de positie van de dagbladen, kwam vorige week aan de orde, waaronder versoepeling van het beleid van het Bedrijfsfonds voor de pers, de mogelijkheid van BTW-verlaging voor kranten en voor electronische componenten van dagbladen en betaling van een marktconforme vergoeding voor de electronische nieuwsvoorziening (knipselkranten) van overheden, waaronder de ministeries. Van der Ploeg zegde niets toe, maar een aantal aangedragen mogelijkheden zullen nader worden bestudeerd.

De Kamer debatteert op 28 februari over de nota van Van der Ploeg.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie