Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inhoudsopgave Infectieziekten Bulletin (nummer 1 van 2002)

Datum nieuwsfeit: 01-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Inhoudsopgave Infectieziekten Bulletin (nummer 1 van 2002)

Het eerste Infectieziekten Bulletin van 2002 van het RIVM besteedt onder meer aandacht aan het voorkomen van de import van het hepatitis A-virus uit vakantielanden en aan het MRSA-beleid ten aanzien van oogheelkundig personeel dat in het buitenland betrokken is geweest bij de behandeling van patiënten.

Inhoudsopgave Infectieziekten Bulletin nr. 1 van januari 2002:
* Preventie van hepatitis A als importziekte: dezelfde invalshoek, een andere aanpak
Infecties met het hepatitis A-virus komen regelmatig voor bij kinderen die de vakantie doorbrengen in hoogendemische, mediterrane gebieden. Daarmee neemt de kans op import van het virus toe. Om deze risicos te verkleinen heeft de GGD Delfland een project gestart waarbij actieve immunisatie wordt aangeboden aan migrantenkinderen. Dit project vindt plaats met ondersteuning van alle 14 gemeenten uit de regio Delfland. Na de eerste 2 vaccinatiecampagnes in 2000 en 2001 is 78% van de doelgroep ingeënt.

* Hepatitis A-vaccinatie voor Turkse en Marokkaanse kinderen In verschillende regios in Nederland wordt speciale actie ondernomen om Turkse en Marokkaanse kinderen te vaccineren tegen hepatitis A. In dit artikel wordt de situatie in de Regio Stedendriehoek belicht. In samenwerking met verschillende zorgverzekeraars zijn en worden vaccinatiecampagnes georganiseerd.
* Passieve immunisatie ter voorkoming van een hepatitis B-infectie na prikaccidenten
Het huidige beleid is om, in situaties zonder herhalingskans, te volstaan met HBIg en actieve immunisatie achterwege te laten. Critici betogen dat toedienen van HBIg slechts de incubatietijd verlengt en dus als post-expositieprofylaxe altijd gevolgd zou moeten worden door actieve immunisatie. Middels een beperkte literatuurstudie is deze hypothese getoetst. Uit de beschikbare gegevens blijkt dat HBIg inderdaad niet in alle gevallen een hepatitis B infectie voorkomt. In de gevallen waarbij de infectie niet voorkomen werd, is een incubatietijd gevonden die 2-5 keer zo lang was als normaal. Uit de literatuur blijkt ook dat in een meerderheid van de gevallen HBIg, mits tijdig toegediend, infectie effectief voorkomt. Factoren die van invloed zijn op de effectiviteit zijn de hoeveelheid virus dat bij besmetting in het lichaam is gekomen en de tijd tussen besmetting en toediening van HBIg.

* Screening op MRSA-dragerschap na patiëntencontact in het buitenland
Bij een patiënt op de afdeling oogheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) werd onverwacht MRSA geïsoleerd. De bron werd teruggevoerd tot een medewerker die enkele maanden tevoren in een buitenlandse zorginstelling patiëntencontact had gehad. Deze medewerker had verzuimd om bij terugkomst MRSA-kweken af te nemen omdat hij niet wist dat dit het beleid van het ziekenhuis was. De afdeling oogheelkunde ging in quarantaine: opnamestops, inperking van het OK-programma, isolatiemaatregelen en uitgebreide screening van patiënten waren het gevolg. Om dergelijke situaties te voorkómen is het wenselijk om te streven naar een eenduidig MRSA-beleid ten aanzien van medewerkers die in het buitenland betrokken zijn geweest bij de behandeling van patiënten.

* Nederlandse MRSA-isolaten zonder buitenlandse oorsprong Regionale clustering van 1 bepaalde MRSA-variant (faagtype III-323) werd in toenemende mate opgemerkt vanaf begin 2000. Deze was verantwoordelijk voor 8 van de in totaal 11 indexgevallen in deze periode. Bovendien trad verdere verspreiding in het ziekenhuis op. Gezien de steeds ontraceerbare oorsprong bij al deze indexpatiënten vrezen wij dat deze epidemische MRSA bezig is zich sluipenderwijs en in toenemende mate endemisch binnen onze streekgemeenschap te verspreiden. Een dergelijke ontwikkeling tast de uitvoering van de Nederlandse MRSA-strategie aan.

Verder in dit nummer van het Infectieziekten Bulletin:
* Hepatitis A bij een gezin na kortstondig bezoek aan India: Een gezin loopt een hepatitis A-infectie op na het ophalen van een adoptiekind in India.

* Explosie van Salmonella enterica serogroep Entertidis door het bereiden van Turkse tortellinis. Met de Ramadan in het vooruitzicht is het binnen de islamitische gemeenschap gebruikelijk dat vrouwen met hulp van familie en vriendinnen, van tevoren speciale gerechten bereiden. Dit is echter niet altijd zonder gevaar.

* Advies van de Gezondheidsraad: Algemene vaccinatie tegen meningokokken C en pneumokokken

* Gastro-enteritis in de Nederlandse bevolking in kaart gebracht.
* Coccidioidomycosis na wereldkampioenschap modelvliegen in de Verenigde Staten, RIVM neemt deel aan Europees onderzoek.
* De Booster van Anno Lampe, deze eerste keer heeft zijn column de titel Miltvuur in de boekenkast

* Aankondigingen en mededelingen.

* Tabellen met de resultaten van de infectieziektesurveillance van de weken 48-52.

Infectieziekten Bulletin 1. Infectieziekten Bulletin Externe link, 12-7-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie