Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Looking glass' ontsluit informatie-op-maat voor zorgsector

Datum nieuwsfeit: 01-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

IQUIP INFORMATICA BV

'Looking glass' ontsluit informatie-op-maat voor zorgsector

Diemen - IQUIP Informatica B.V. heeft een Business Intelligence Aanpak ontwikkeld waarmee ziekenhuizen en specialisten snel informatie-op-maat kunnen ontsluiten om hun bedrijfsprocessen en dienstverlening beter aan te sturen. Individuele wensen over presentatievorm en inhoud van de informatie zijn snel in te passen dankzij de op internettechnieken gebaseerde user-interface. Deze zgn. 'looking glass' is gemakkelijk toe te voegen aan bestaande systemen, is platform-onafhankelijk toe te passen en tast daardoor zowel het primaire proces als de ondersteunende pakketten niet aan.

DBC vraagt om nieuwe management filosofie
Een actueel vraagstuk voor ziekenhuizen is de registratie van Diagnose Behandel Combinatie's (DBC's) door specialisten. Met de invoering van deze registratiesystematiek wil de overheid vergelijkingen tussen ziekenhuizen mogelijk maken. Bekostiging op basis van DBC's zal dan ook leiden tot groeiende concurrentie tussen ziekenhuizen, waardoor het belang van accurate en actuele management informatie toeneemt.

Voor de ziekenhuizen zelf is deze nieuwe systematiek ook een mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen naar een vernieuwende, bedrijfsmatige organisatie. De DBC-registratie gekoppeld aan verrichtingen kan een eerste aanzet zijn tot het ontwikkelen van een nieuwe management filosofie en sturingsinstrument, bijvoorbeeld op basis van zorgprofielen.

Zorgmonitor voor ziekenhuizen
Een praktijkvoorbeeld van de Business Intelligence Aanpak is de Zorgmonitor toegespitst op DBC-registratie, die in samenwerking met InfoRay is ontwikkeld. Met behulp van deze tool kan real-time sturingsinformatie uit de diverse systemen van een ziekenhuis worden gehaald. Aan de hand hiervan worden zowel de informatiebehoeften als de prioriteiten gesteld, waarna een systeem-op-maat voor het ziekenhuis en de individuele specialist kan worden gebouwd.

'Looking glass' voor individuele gebruiker
De Zorgmonitor wordt bovenop de bestaande infrastructuur geplaatst en haalt gegevens uit de bestaande databases, zonder dat deze hiervoor hoeven te worden aangepast. De vrijgekomen informatie wordt gestructureerd in de zogenaamde ordeningslaag (beheer, protocollen, informatie en beveiliging). Hierdoor krijgen (groepen) personen via de zgn. 'looking glass' hun eigen specifieke en individuele toegang tot de informatie die zij nodig hebben om daarmee hun processen beter aan te sturen. Het betreft een aanpak die volledig rekening houdt met afspraken, regelgeving, privacy-aspecten en gevoeligheden tussen partijen in de sector.

De aanpak richt zich op het direct oplossen van het actuele vraagstuk zonder aantasting van de bestaande systemen, waardoor het sneller en kostenefficiënter is dan de traditionelere oplossingen. Bovendien is de Zorgmonitor flexibel zodat uitbreiding met nieuwe gebruikers of aanpassing aan nieuwe wensen te allen tijde mogelijk is.

Over IQUIP Informatica B.V.
Met ruim 1.600 medewerkers draagt IQUIP Informatica B.V. nadrukkelijk bij aan het concurrerend vermogen van haar klanten door het vernieuwend inzetten van en het inspireren over informatie- en communicatietechnologie. De dienstverlening van IQUIP is ondergebracht in zeven divisies die tezamen geheel Nederland bestrijken. Naast deze divisies beschikt IQUIP over het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie, ViNT. Meer informatie is te vinden op www.iquip.nl.

Indien u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met: IQUIP Informatica B.V.
Joyce van Leeuwen;
tel.: (020) 660 66 00 + 5091
e-mail: (j.van.leeuwen@iquip.nl)


01 feb 02 14:37
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie