Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe El Niño op komst

Datum nieuwsfeit: 01-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut
Zoek soortgelijke berichten

Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Het weer nader verklaard

Nieuwe El Niño op komst

(links / El Nino site / Seizoensverwachtingen / Klimaatpagina )

Het
lijkt erop dat in de loop van dit jaar een nieuwe El Niño op gang komt. Voorspellingen zijn lastig in deze tijd van het jaar, maar het meest waarschijnlijk is een duidelijke opwarming aan het eind van het jaar. Het is echter onwaarschijnlijk dat die El Niño even sterk wordt als vijf jaar geleden toen de wereld één van de sterkste ooit (sinds 1850) beleefde. Toch heeft ook een zwakkere El Niño duidelijke gevolgen voor het weer. Dit voorjaar wordt droger weer verwacht op de Filipijnen en Thailand, later ook in Oost-Indonesië. Noord-Mexico heeft juist meer kans op regen. Grote delen van Zuid-Amerika en het noordwesten van de Verenigde Staten hebben een grotere kans op warmer weer dan normaal, terwijl het zuiden van de VS wat koeler blijven.

Het ontstaan van een El Niño is gekoppeld aan twee voorwaarden:


*In de eerste plaats moet er in het westen van de Stille Oceaan meer warm water zijn dan normaal. De passaatwinden stuwen continu het door de zon opgewarmde oppervlaktewater richting Indonesië. Daar ontstaat een dikke laag warm water terwijl langs de kust van Peru juist koel water bovenkomt.


*Ten tweede moet het warmere water naar Zuid-Amerika teruggeduwd worden . In sommige jaren woeden in dit gebied gedurende de regentijd (oktober tot en met april), westerstormen die tegen de richting van de passaat in het water terugduwen naar Zuid-Amerika. De opwarming daar houdt zichzelf in stand: een El Niño is geboren.

Het warmere water is al een tijd aanwezig, maar de afgelopen maanden passeerden er in dit gebied een tweetal westerstormen, een minder sterke in oktober en een krachtige in december. Door deze laatste storm is het diepere water halverwege de Stille Oceaan nu al zo'n 4 graden warmer dan normaal. Verwacht wordt dat het gebied met warmer water in februari bij de kust van Zuid-Amerika aankomt en het begin van een El Niño inluidt.

Hoe sterk die El Niño wordt is moeilijk met zekerheid te voorspellen. De sterkte van een El Niño wordt aangegeven met de Niño 3 index. Dat is de afwijking in graden Celsius van het normale gemiddelde van de zeewateroppervlaktetemperatuur van het gebied tussen 5S en 5N en tussen 150W en 90W in de oostelijke equatoriale Pacific. Het rekenmodel van het Europees Centrum (ECMWF) voorspelde in december 1996 voor mei 1997, toen de vorige zeer sterke El Niño begon, een Niño3-index van 1,5 met een sterke toename in de laatste maanden. De afgelopen december berekende het ECWMF voor mei 2002 een iets minder spectaculaire stijging, maar toch nog tot een index van 1,0. Dat klopt aardig met de eerdere schatting dat nu iets minder warm water klaar staat dan in 1996 en met het geringer aantal westerstormen in de afgelopen maanden.

Hoe het verder gaat met El Niño hangt sterk af van de westen winden bij Zuidoost-Azië in de komende maanden. Het stormseizoen duurt nog tot april en een paar nieuwe stormen zijn al voldoende om de El Niño veel sterker te maken. Anderzijds kan een sterkere oostenwind de ontwikkeling van El Niño juist verzwakken. Helaas is dit aspect van het weer nog niet goed te voorspellen en kan pas in april een betrouwbare verwachting worden gegeven over de sterkte van de nieuwe El Niño.


* El Niño could return in months (BBC-news)
Met dank aan Gerrit Burgers en Geert Jan van Oldenborgh, Oceanografisch Onderzoek

El Niño in het weer nader verklaard

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 1 februari 2002

Vragen en reacties:
Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie