Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rosenmöller: schikkingen verbieden in gevoelige zaken

Datum nieuwsfeit: 01-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

GroenLinks


-

Rosenmöller: schikkingen verbieden in gevoelige zaken


1 februari 2002


Paul Rosenmöller zal vandaag tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Delft een verbod op schikkingen in gevoelige zaken bepleiten. Hij doet dit in reactie op minister Korthals. Deze liet gisteren blijken dat hij de schikking met Versatel - ook als deze aan hem gemeld zou zijn door het OM - zou hebben toegestaan. Voor GroenLinks is dit onverteerbaar.

In maatschappelijk gevoelige en belangrijke zaken, moeten schikkingen niet mogelijk zijn. Te denken valt dan aan zaken die leiden tot grote maatschappelijke onrust, waar het rechtsgevoel geschokt is, de volksgezondheid bedreigt of geschaad is, de integriteit van het openbaar bestuur in het geding is of zaken waar structurele fraude achter schuil lijkt te gaan.

De regels voor het OM moeten dan ook verder aangescherpt worden, zodat schikkingen in genoemde zaken simpelweg niet meer mogelijk zijn. De meldingsprocedure die binnenkort in werking treedt, is simpelweg onvoldoende om onacceptabele schikkingen te voorkomen. Dat heeft Korthals gisteren duidelijk laten zien.

Fragment uit de speech van Paul Rosenmöller in Delft, 1 februari 2002

'De afgelopen periode zijn we regelmatig geconfronteerd met schikkingen door het OM in situaties waar vrijwel iedereen zijn afkeuring over heeft uitgesproken. Het meest schrijnend was de zaak Vos, waarbij door de levering van vervuild glycerine aan Haïti 60 kinderen de dood vonden. Veel opzien baarde de schikking rond de fraude met de Schipholtunnel, waarachter een sector schuil lijkt te gaan waar dergelijke praktijken nogal eens voorkomen. En gisteren werd bekend dat Versatel die voor miljoenen de fiscus tilde, vervolging heeft ontlopen door 3 miljoen euro te betalen.

De Kamer heeft hierover onlangs een pittig debat gevoerd met de Minister van Justitie. Deze heeft de regels voor het Openbaar Ministerie aangescherpt en bepaald dat alle schikkingen boven de ¤ 45.000 aan de minister moeten worden gemeld.

Dat is een stap vooruit, maar gaat mij niet ver genoeg, zeker niet als ik de reactie van minister Korthals gisteren op de schikking met Versatel beluister. Want hij liet blijken dat hij ook als de meldingsprocedure al een feit was geweest, hij met deze schikking ingestemd zou hebben. Ik vind dat niet acceptabel!

Mijn conclusie is dan ook, na de reactie van Korthals gisteren, dat een meldingsplicht voor het OM richting minister, het probleem niet oplost. Het speelveld voor het OM om schikkingen te treffen moet worden verkleind. Schikkingen in gevoelige kwesties

moeten niet langer mogelijk zijn. Ik denk dan in de eerste plaats aan kwesties waar ernstige schade voor de volksgezondheid aan de orde is of doden zijn gevallen. ten tweede, in zaken dei tot grote maatschappelijke onrust leiden, zaken waar een normaal mens niet begrijpt dat de schuldigen er zonder rechtszaak en strafblad vanaf komen door een boete te betalen, terwijl in andere (vaak veel kleinere) zaken mensen wél terecht moeten staan. Een derde categorie betreft zaken waar achter de aanhangige zaak een structureel probleem van fraude schuil lijkt te gaan. Als laatste voorbeeld noem ik zaken waar de integriteit van het openbaar bestuur in het geding is.

In dergelijke kwesties moeten schikkingen niet langer mogelijk zijn, maar is de samenleving en de rechtstaat gebaat bij een open en eerlijke rechtszaak. Dat zullen wij ook voorstellen in het spoeddebat dat Femke Halsema voor komende week heeft aangevraagd over de nieuw bekend geworden schikkkingen.'


-
Meer weten? E-mail (info@groenlinks.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie