Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tweedaags colloqium structurele aanpak racisme in onderwijs

Datum nieuwsfeit: 01-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Anti Racisme Informatie Centrum

Naar een succesvol non-discriminatiebeleid voor het onderwijs: een Europese visie op gelijke kansen voor alle jongeren

Vrijdag/Zaterdag 1/2 februari 2002

Eastmangebouw/Minth-Internationaal Huis
Belliardstraat 135/Hoogstraat 139
Brussel

Gelijke rechten en kansen in het onderwijs voor alle leerlingen en in alle scholen. Het lijkt evident, maar het is het zeker niet. Niet meer dan één op vier niet-Belgische leerlingen verlaat het secundair onderwijs met een diploma op zak. Vooroordelen, discriminatie en racisme, achterstelling en achterstand zitten ingebakken in onze maatschappij en dus ook in het onderwijs. Daarom blijft het nodig waakzaam te zijn. Racisme en discriminatie moeten actief bestreden worden. School Zonder Racisme wil directies, leerkrachten en leerlingen de middelen in handen geven om racisme efficiënt aan te pakken. Door onze vele contacten met leerkrachten hebben wij geleerd dat een éénmalige actie niet volstaat om het racisme uit te roeien. Het is een werk van lange adem. Het vraagt creativiteit, volharding en een visie op lange termijn. Het tweedaags colloquium wil een aanzet zijn om na te denken over een structurele aanpak van racisme. De eerste dag zullen sprekers met praktijkervaring een inzicht bieden in de middelen die beleidsmakers ons ter beschikking stellen om racisme in het onderwijs te bestrijden. De bijdragen van Fasti uit Frankrijk en GCRE uit Groot-Brittannië, de internationale partners van School Zonder Racisme in dit colloquium, zullen het mogelijk maken de Belgische situatie in een Europees perspectief te plaatsen. De tweede dag komt de preventieve aanpak aan bod. Aan welke criteria moet een doeltreffend antiracistisch beleid voldoen en hoe kan dit beleid concreet omgezet worden in de klas en in de school? Wat is vorming in multi-etnisch en antiracistisch perspectief? Hoe kan je als leerkracht leren omgaan met racistische vooroordelen? Het zijn vragen waarop we via workshops en met de hulp van specialisten een antwoord trachten te vinden.

Prijzen:
Het inschrijvingsgeld voor 1 dag bedraagt 5 euro, voor 2 dagen 8 euro, te betalen ter plaatse. Deze bijdrage omvat: bijwonen van de sessies, koffie en versnaperingen, documentatiemap. Inschrijven kan door bijgevoegde inschrijvingsstrook terug te zenden via fax of per post.

Informatie:
Internet: www.schoolzonderracisme.be
of
Christophe Callewaert en Inge Caenen
SZR, Cellebroerstraat 39, 1000 Brussel
Tel.: 02/511.16.36 Fax: 02/503.37.40
E-mail: (info@schoolzonderracisme.be)


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie