Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Portret kroonprins beklad

Datum nieuwsfeit: 02-02-2002
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Meer uit deze bron

Ingezonden persbericht

Portret kroonprins beklad

AMSTERDAM, 20020201 -- Tijdens een dichtersavond in theater De Cameleon viel een portret van de kroonprins opnieuw ten prooi aan een vandaal die meende zijn bezwaren tegen de monarchie zo meer gewicht te geven. In grote zwarte lijnen spoot hij een driehoek met daarin een appel op het doek.

De man, die zich voor deze gelegenheid Jan Sinaasappel noemde, sneed vorige maand al onder de naam Stanley X hetzelfde schilderij met een mes aan flarden. Toen hield hij zijn lippen stijf op elkaar zodat niemand precies wist waar hij op uit was. Nu kenmerkte hij het schilderij luidkeels als zieke vrucht van de repressieve tolerantie en schold hij de kunstenaar uit voor onder meer postmoderne kunstlakei en crypto-monarchistiche kontenlikker. Door ingrijpen van het publiek kreeg hij geen kans het onderschrift bij zijn grafitti af te maken, zodat de wereld deze ongetwijfeld weining subtiele kunstkritiek onthouden blijft.

Ter gelegenheid van de dag van de poëzie was in het theater een groep dichters uitgenodigd om voor te lezen. Bij een vorige gelegenheid in Zaal 100 was het schilderij vernield en nu stond het, weer grotendeels hersteld, op het podium ter illustratie van een korte lezing door maker Aja Waalwijk. Hij ging in op de sociaal-culturele notie van oranje als exuberantie van het legioen, die het van oorsprong onderscheidende signaal in het koninklijk vlagvertoon transformeert tot schutkleur voor de top van de pikorde. Dit samenvloeien van voor- en achtergrond parafraseert de warme omarming van volk en vorst. Kleurpsychologisch is het inderdaad verbijsterend hoe oranje in deze context een, gewoonlijk aan blauw toegeschreven, omhullende kwaliteit biedt. Verwijzend naar de Brillo-dozen van Warhol, duidt Aja opschriften als onmisbare onderdelen van de inhoud, als waren het sprekende totems. Rang is alleen rang als er rang op staat, dat geldt ook voor de prins. Zo vloeien de tradities van portretkunst en heraldiek samen in een psycho-logo dat juist door het ontbreken van figuratieve elementen een veel rijkere expressie van de prins als object toont dan in het gangbare staatsieportret mogelijk is. Toen Aja begon over de geëvolueerde perceptie van de burger, die zich volgens hem vormt naar de iconografie van een in opschriften levende merkenculuur, werd het Jan S. kennelijk te machtig. Hij spoot zijn weerwoord op het doek en er ontstond een vechtpartij waarbij Robert Jasper Grootveld uiteindelijk tussenbeiden kwam.

De aanwezigheid van Grootveld was nauwelijks toeval en het kan niet anders dan dat Jan S. zijn actie daarop heeft ingesteld. Hoe Jan S. de link heeft gelegd blijft onduidelijk. Grootveld kent de man niet en beweert stellig de laatste vijftien jaar met niemand het gebruikte symbool en de achtergronden daarvan te hebben besproken. Het was in 1962 of kort daarna. Op zoek naar een nieuw symbool voor het gekkenhuis waarin ze woonden, tekende Bart Hughes een circel, waarin Grootveld een pijl toevoegde - als steeltje aan een appel. De driehoek geeft de plaatsing in de delta aan. Vervolgens dook het als provo-teken overal op in de stad en nog vinden we het terug op de muur van het paleis op de Dam. Grootveld is goed bevriend met Aja, maar hij nam het hier toch op voor Jan S. Hij sprak van een echte happening en zag een magisch verband met de oerversie van het teken, dat al bijna veertig jaar de koninklijke opstallen siert.

De kunstenaar verwacht niet het schilderij nog voor de feestelijkheden van aanstaande zaterdag helemaal te kunnen herstellen. Om het toch enigszins toonbaar te maken zal hij de zwarte strepen voorlopig overschilderen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie