Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tekst vrijdag-interview met kabinetsvoorzitter op Radio 1

Datum nieuwsfeit: 02-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Algemene Zaken


1red10533

1-2-2002, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT KOK, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD, OVER DE OPVOLGING VAN DE F-16 EN HET HUWELIJK VAN DE KROONPRINS

CARASSO:
U zei vandaag op de persconferentie: met de kennis van nu heeft de JSF de beste papieren. Als de premier dat zegt, dan denk ik: wij kiezen voor de JSF.

KOK:
De kans dat we uiteindelijk de JSF gaan kopen is vrij groot. Alleen de discussie nu gaat eigenlijk over iets anders. Strikt genomen is dat pas in 2010 aan de orde. Nu ligt voor de vraag of de Nederlandse overheid, en ook het Nederlandse bedrijfsleven, kan participeren in de 2e ontwikkelingsfase van de JSF.

CARASSO:
Is er nog steeds een mogelijkheid dat we daar niet aan gaan deelnemen?

KOK:
Dat is inderdaad een afweging die we moeten maken, natuurlijk met alle plussen en minnen heel precies op tafel. Het gaat om hele grote belangen. De keuze om dat eventueel wel te doen houdt in dat je op termijn, 2006, '07 al aan die beslissing om ze dan ook echt te kopen definitief vast zit.

CARASSO:
Want daar was wat verwarring over ontstaan deze week. Als we deelnemen aan die ontwikkelingsfase hoeft dat niet te betekenen, was in sommige kranten te lezen, dat we die dingen ook echt gaan kopen.

KOK:
Puur formeel is het waar en zelfs materieel houden we natuurlijk een zekere beleidsvrijheid over het tempo en de aantallen die vervangen worden enzovoorts. Maar het is niet goed voorstelbaar dat we JSF gaan ontwikkelen en dan vervolgens over 5, 6 jaar een andere type gaan kopen. Als je dit zo kiest kun je er ook niet meer onderuit.

CARASSO:
Nu zei staatssecretaris Van Hoof dinsdag in de Kamer: ik heb geen aanwijzingen dat we er aanstaande vrijdag niet uit komen. `Vrijdag valt de beslissing', daar kwam het op neer. Gisteren hebben Defensie en Economische Zaken allerlei vragen beantwoord van bewindslieden die waren ingediend. We weten dat JSF nu kennelijk de beste papieren heeft. Waarom is er dan vandaag geen besluit gevallen? Waar zit het dan nog op vast?

KOK:
Ook die vaststelling komt niet uit de lucht vallen. Daar hebben we natuurlijk ook over gepraat vandaag. U moet zich dan even voorstellen hoe dat dan ongeveer gaat in een ministerraad. Die zijn natuurlijk besloten, dus ik ga dat nu niet helemaal opengooien. Maar men krijgt natuurlijk gisteren in de loop van de middag die antwoorden die gegeven zijn op een aantal heel fundamentele vragen van allerlei aard. De ministers krijgen dat donderdagavond op hun bureau. Die kunnen ze rustig bekijken. Er is dan ook nog politiek overleg over. Dat is helemaal niet abnormaal. Je hebt het over zo'n ingrijpende zaak. De order van de eeuw zeggen ze wel eens, nou dat is ook zo.

CARASSO:
De eeuw is nog erg kort ...

KOK:
Maar zelfs als de eeuw wat langer zou duren, dan zou het toch nog wel een goede gegadigde blijven: de kosten van de HSL en de Betuwelijn samen. U weet net zo goed als ik dat dat veel geld is.

CARASSO:
Dat wordt ook steeds meer.

KOK:
Daar zegt u wat. Dat wordt steeds meer en ik zou ook niet graag het verwijt willen lopen dat, omdat er immers een voorspelling was: we komen er in één keer uit, er een beslissing is genomen die niet zorgvuldig is onderbouwd en van alle kanten is bezien op deugdelijkheid, met het gevolg dat straks de Rekenkamer en de Tweede Kamer en de experts er gehakt van maken. Het is zelfs met twee ronden vergaderen niet helemaal uitgesloten dat er kritische noten worden gekraakt, maar we moeten zelf heel zorgvuldig te werk gaan.

CARASSO:
Maar staatssecretaris Van Hoof dacht: dat komt er wel in één keer doorheen. Dat wekt dan misschien toch de indruk dat het besluit niet helemaal goed is voorbereid, omdat er toch weer een hoop vragen opkomen die Van Hoof niet had voorzien.

KOK:
Ik zou het echt een beetje van die notie willen ontdoen. Ik zie ook wel dat vanuit de oppositie af en toe wordt gezegd: het kabinet is de regie kwijt. Over zo'n ingrijpende zaak, die zo diep ingrijpt op alle mogelijke aspecten van het beleid, kan niet anders dan met uiterste zorgvuldigheid worden beslist. En mensen die politiek gezien aan de andere kant staan zeggen gauw: zie je wel: verdeeldheid. Het is ook de afgelopen weken gebleken dat het tussen de politieke partijen niet helemaal eenduidig ligt. Dat speelt natuurlijk ook een rol. Maar we laten hier geen gras over groeien en ik durf te blijven volhouden dat we het hoogst mogelijke tempo maken, maar wel met inachtneming van zorgvuldigheid.

CARASSO:
Nu wil de Tweede Kamer ook zorgvuldig kijken naar het besluit, als het er eenmaal is. De Amerikanen zetten nogal wat druk op de zaak, want die zeggen: wij moeten die onderaannemers binnenkort contracteren. Gaat Nederland die deadline nog halen, zoals u dat nu incalculeert.

KOK:
Dat is ook voor een deel echt aan de Kamer zelf om dat te beoordelen. Ik denk dat het kan.

CARASSO:
Maar daar moet het kabinet natuurlijk rekening mee houden?

KOK:
Ik denk dat het kan, maar uiteindelijk bepaalt men toch met hearings en onderzoeken zijn eigen procedure. Niemand zal behoefte hebben om dit langer te laten duren dan strikt nodig is, maar men moet ook daar zorgvuldig te werk gaan.

HUWELIJK
CARASSO:
Dan een heel ander onderwerp: morgen. Vandaag is het kabinet al voor de tweede keer vroeg klaar vanwege het huwelijk. Bent u blij als alle festiviteiten achter de rug zijn?

KOK:
Het is morgen toch een hoogtepunt. Ik hoop dat alles goed verloopt.

CARASSO:
Heeft u zelf nog een rol?

KOK:
Geen enkele. Dat wil zeggen, ik ben natuurlijk aanwezig, zowel bij het burgerlijk huwelijk als het kerkelijk huwelijk, daarna bij de lunch. Ik zal me ook met verschillende gasten bezighouden, maar ik heb verder geen rol.

CARASSO:
Dus u hebt geen generale repetitie hoeven houden?

KOK:
Nee, maar ik hoop van harte dat het een fijne dag wordt, dat het een vreugdevolle dag wordt, waarin mensen ook echt genoegen scheppen in het bijwonen of zien op de televisie van dit gebeuren. Je moet toch normaal gesproken weer dertig jaar wachten, of daaromtrent, voordat er weer een kroonprins of kroonprinses trouwt, dus het is wel wat. Laten we er een mooie dag van maken.
(Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, LV)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie