Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Koninklijk huwelijksweer op 2 februari 2002

Datum nieuwsfeit: 02-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut
Zoek soortgelijke berichten
Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Het weer nader verklaard

Koninklijk huwelijksweer: Willem Alexander en Maxima op 2 februari 2002

(links/ 2 februari top tien/ winterverwachting/ langetermijnverwachting) De 2e februari, de huwelijksdatum van Willem Alexander en Maxima, volgens de Katholieke Kerk Maria Lichtmis, is de dag met de meeste weerspreuken. In de volksweerkunde is de 2e februari een merkeldag. Het weer op zo'n overgangsdag zou van belang zijn voor de rest van de maand of het seizoen. Wetenschappelijk is dat niet hard te maken, maar het langer worden van de dagen was ook vroeger opvallend. Volgens bijgeloof maakten de boze wintergeesten de weg vrij voor goede geesten die voor rijke oogsten konden zorgen. Maria Lichtmis is het feest van het licht, de komst van het voorjaar. Volgens veel spreuken moet ergste winterkou dan echter nog komen.

Uit een eeuw weer blijkt inderdaad dat de winter juist rond deze tijd nog wel eens de aanval opent. Het is niet te hopen dat het Koninklijk paar te maken krijgt met het weer van de vorige winter. Op 2 februari 2000 sneeuwde het in De Bilt 11,3 uur. De strijd om de winter werd het hele weekeinde voortgezet met ijzel, sneeuw en wind. In het noorden woei de 20 cm dikke sneeuwlaag op tot duinen van ruim een halve meter, op de Veluwe bezweken takken onder de ijslast en ook Amsterdam kreeg een dikke laag ijs.

De 20e eeuw kent meer voorbeelden van extreem weer rond begin februari. In 1956 kwam de winter pas rond deze tijd op gang met zelfs overdag zeer strenge vorst (onder -15) en een ijzige wind. Februari 1956 werd met gemiddeld -6,4 graden en een gemiddeld minimum van -11,4 graden de koudste sprokkelmaand in zeker drie eeuwen. Ook in de winter van 1963 was rond deze tijd sprake van bar winterweer maar het beruchtst zijn de oorlogswinters. Vooral in 1942 viel veel sneeuw en was het koud. Winterswijk noteerde op 27 januari -27,4 graden, in ons land de laagste temperatuur ooit. Ook op 2 februari 1954 was het bitter koud met strenge vorst en harde wind: daags daarna volbracht 82% van de deelnemers de Elfstedentocht bij matige vorst en op prachtig ijs.

Gemiddeld over vele jaren lijkt de 2e februari echter eerder een gewone winterdag te worden met 1 tot 4 uur zon en temperaturen boven nul. Een maximum van 6 en een minimum van +1 graden is dan normaal voor De Bilt en Amsterdam. Over ruim honderd jaar lag de middagtemperatuur op negentig 2e februari's boven nul, op zes dagen zelfs boven 10 graden. 's Ochtends was het wel vaak vriesweer: ongeveer de helft van alle 2 februari's van de 20e eeuw begon met vorst. Op 57 dagen van de laatste honderd jaar viel er neerslag, maar meestal slechts hooguit enkele tienden tot enkele millimeters. Zeven dagen waren zeer nat met meer dan 10 mm. De kans dat het Koninklijk huwelijk meteorologisch in het water valt of ondersneeuwt is niet groot.

* 2 februari top tien

* Het weer op Koninginnedag

* Oranje rode hemel bij geboortedag Beatrix
Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 10 januari 2001

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie