Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling 'Het Bizarre Beeldenbos' in Textielmuseum

Datum nieuwsfeit: 03-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NEDERLANDS TEXTIELMUSEUM

Het Bizarre Beeldenbos

Het Bizarre Beeldenbos
kunsttentoonstelling voor jong en oud
3 februari t/m 18 september 2002

De tentoonstellingsruimte van het Textielmuseum is omgetoverd tot een 'bizar beeldenbos'. Al wandelend door de tentoonstelling het 'Bizarre Beeldenbos'kom je vreemde, raadselachtige kunstwerken tegen. 'Gewone' voorwerpen of beelden worden anders, omdat de kunstenaar ongewone materialen of vormen gebruikt heeft. Je wordt steeds op het verkeerde been gezet!
Als je in de buurt komt van gekleurde wiegjes hoor je plotseling geluid! Bij de 'krabtas' vraag je je af: is het een tas of een krab? En wat doet de schaal met water en twee bewegende voetjes onder een bruidsjurk daar in het bizarre bos?

Van bomen en babywiegjes
Al direct bij binnenkomst in het 'Bizarre Beeldenbos' zie je vier bomen staan, strak in het gelid. Iets verderop lijkt een mens zich te verbergen, slapend onder een slaapzak. In beide werken, van beeldend kunstenaar Tom Claassen, is gespeeld met huid en vulling. De bomen zijn gemaakt van textiel dat strak gespannen is om een vulling. In de witte, rubberachtige slaapzak lijkt iemand te slapen. Maar die is leeg en dat geeft verwarring: is het een mens of is het een slaapzak? Iets verder op in het bos staan vier zacht gekleurde wiegjes, die zijn gemaakt door de kunstenaar Nico Parlevliet. Als je de wiegjes nadert komen er plotseling geluiden uit. De 'dekentjes' worden zachtjes opgeblazen en kleine toetertjes produceren ieder hun eigen geluid. Het lijkt alsof hier baby's liggen te huilen!
Temidden van het groene bos hangen vogelkastjes. Door de kleine ronde openingen kun je naar binnen gluren. Elk vogelkastje heeft zijn eigen verrassende inhoud. 'Een leeg nestje' van zacht, donzig materiaal van Elizabeth van de Akker lijkt nog heel gewoon. Maar 'Egeltjescollier' van Hilde Foks en een 'Stenentas' van Petra Hartman zijn vervreemdende kunst-objecten die in de kastjes zijn verstopt.

In het water ....
Via een gang met kijkgaten beland je in een waterlandschap. Al kruipend kom je wonderlijke, humorvolle kunstwerken tegen, zoals de knaloranje 'Eendenpootjesketting' en de fluorescerende groene 'Kikkerbillen' van Felieke van der Leest. De 'Inktvisjes' van Saskia van der Graaf lijken wel licht uit te stralen.
In het waterlandschap hangt als een 'fontein' een lange witte bruidsjurk van Marjan Laaper. Onder de jurk staat een schaal, gevuld met water. Hierin zijn twee bewegende vrouwenvoetjes te zien, die zachtjes over elkaar wrijven.
In de lucht zweeft een zwaan, of is het een stola? Dit werk van Alet Pilon gaat over mens en dier. Volgens haar kunnen wij als mens best een paar zwanenvleugels ter bescherming gebruiken.

Kijkwijzer en extra activiteiten
Bij de balie van het museum is voor kinderen een gratis kijkwijzer verkrijgbaar. Niet alleen de beelden in het bos zijn bizar, ook de kijkwijzer zelf is een beetje vreemd.
In de vakantieperiodes worden er speciaal voor kinderen op diverse middagen van 13.30 tot 16.30 uur extra activiteiten georganiseerd.

z.o.z. z.o.z. z.o.z. z.o.z. z.o.z. z.o.z. z.o.z.

In de voorjaarsvakantie kun je een bosmasker maken op donderdag 14 februari, vrijdag 15 februari en zondag 17 februari. In de meivakantie ben je welkom om vogelkastjes met bizarre inhoud te maken op zondag 28 april, donderdag 2 mei, vrijdag 3 mei, dinsdag 7 mei, vrijdag 10 mei en zondag 12 mei.
In de zomervakantie van 8 juli tot en met 18 augustus kun je elke dinsdag-, donderdag- en zondagmiddag je eigen T-shirt verven in het museum. Breng hiervoor je eigen (witte) T-shirt mee. Alle extra activiteiten kosten Euro 1,13.

Spannende verhalenwedstrijd
Laat je inspireren door de kunstwerken in het 'Bizarre Beeldenbos' en schrijf een spannend verhaal. Je moet hierbij één of meerdere kunstwerken uit de tentoonstelling betrekken. Stuur je verhaal in en maak kans op een bizarre prijs! Het deelnameformulier vind je op www.textielmuseum.nl/kids
Op woensdagmiddag 18 september is de prijsuitreiking in het museum.

Scholenprogramma
De tentoonstelling het 'Bizarre Beeldenbos' is onderdeel van het Kunstmenu, dat BISK (Brabants Instituut voor School en Kunst) jaarlijks aanbiedt aan de Brabantse basisscholen. In samenwerking met BISK is een educatief programma ontwikkeld. Aan de hand van een rondleiding en kijkwijzer bezoeken circa 2000 leerlingen van de middenbouw van het basisonderwijs de tentoonstelling. Voor docenten wordt er een drietal introductiebijeenkomsten georganiseerd. Daarnaast biedt het Nederlands Textielmuseum andere basisscholen de mogelijkheid om voor leerlingen van de middenbouw het educatief programma te boeken.

Het Bizarre Beeldenbos
De kunstobjecten in de tentoonstelling zijn een selectie uit de beeldende-kunstcollectie van het Textielmuseum. Ze zijn geplaatst in een bijzondere, aansprekende context. Abstracte hagen en gazons, vogelkastjes met een bijzondere inhoud, een duistere kruipgang met kijkgaten en een mysterieuze waterruimte maken van een ogenschijnlijk herkenbaar bos een bizar beeldenbos.
De tentoonstelling het 'Bizarre Beeldenbos' is samengesteld om kinderen en volwassenen op een nieuwe manier kennis te laten maken met (hedendaagse) beeldende kunst. De keuze voor het thema vervreemding, de ondersteunende vormgeving en de kijkwijzer maken van de wandeling door het 'bizarre bos' een bijzondere ervaring!

Nadere informatie en documentatie voor de pers: Yvette Lardinois, PR en Marketingmanager, T 013 549 45 33 of 06 51 53 48 29
E-mail (bdlaryv@tilburg.nl) (di t/m vr)
Bea Nieuwenhuis, projectleider tentoonstelling, T 013 549 45 32 (di t/m vr)
www.textielmuseum.nl

15 jan 02 09:37

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie