Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV: geen 10.000 Slowaakse stagiaires naar thuiszorg

Datum nieuwsfeit: 04-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV: geen 10.000 Slowaakse stagiaires naar thuiszorg

Zoetermeer, 4 februari 2002

ABVAKABO FNV verwerpt het plan van Branchebelang Nederlandse Thuiszorg (BTN) om tienduizend werkloze verpleegkundigen uit Slowakije aan te stellen in Nederlandse thuiszorgorganisaties. 'Dit idee druist volledig in tegen afspraken die wij hierover in juli 2000 hebben gemaakt met werkgevers in de zorg en Arbeidsvoorziening Nederland', aldus Eric Maas, landelijk bestuurder thuiszorg van ABVAKABO FNV. Verder stelt de vakbond dat BTN in strijd met de CAO handelt wanneer werknemers meer dan veertig uur werken. ABVAKABO FNV is onaangenaam verrast door het plan.

In juli 2000 hebben het ministerie, arbeidsvoorziening, werkgevers- en werknemersorganisaties in de zorg in een convenant vastgelegd onder welke strikte voorwaarden verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland tewerkgesteld kunnen worden. In het convenant is onder andere het aantal werknemers dat op grond van een tewerkstellingsvergunning mag worden ingezet vastgesteld. 'Aantallen van tien- of twintigduizend zoals genoemd door de BTN zijn uit den boze', aldus Maas. ABVAKABO FNV wil bezien wat de BTN precies bedoelt met een 'soort stagiaires'. Het convenant kan niet worden omzeild door middel van dergelijke constructies. De BTN wordt, als partij bij het convenant, geacht zich ook aan de overige convenantafspraken te houden.

ABVAKABO FNV is bezorgd over de begeleiding die stagiaires en werknemers van buiten Nederland ontvangen. Juist in de thuiszorg is de communicatie met cliënten van groot belang. Vanwege het solistisch karakter van functies in de thuiszorg moet de (taalkundige) begeleiding daarom goed geregeld zijn.
Wanneer de BTN de werknemers meer dan veertig uur per week inzet, handelt men in strijd met de CAO Thuiszorg. Maas: 'Mocht dit zo zijn, dan zullen wij natuurlijk de nodige stappen ondernemen.'

ABVAKABO FNV zal de kwestie nauwlettend volgen, en de verschillende partijen aan de gemaakte afspraken houden.

Meer informatie:
Eric Maas, landelijk bestuurder (06) 51280644 Annemarie Vonk voorlichter (079) 3536319 (06) 53362330


04 feb 02 16:50

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie