Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Derde ronde Lusten & Lasten project in Breda

Datum nieuwsfeit: 04-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Breda
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Breda

04-02-2002

Derde ronde Lusten & Lasten project in Breda Noordoost van startDerde ronde Lusten & Lasten proj

Voor het derde jaar worden bewoners van Wisselaar, Biesdonk, Doornbos/Linie, Geeren Noord en Zuid opgeroepen om ideeën die de leefbaarheid in de wijk verbeteren in te sturen. Dit jaar kunnen ook bewoners van de Belcrum meedoen. Er is dit jaar EUR 270.000 beschikbaar voor bewonersinitiatieven. De indieners van de ideeën die op de verkiezingsavond op woensdag 17 april worden uitgekozen krijgen de beschikking over een budget (de lusten) maar moeten zelf een plan van aanpak opstellen en de uitvoering regelen (de lasten). Dit project, bekend onder de naam Lusten & Lasten, staat landelijk in de schijnwerper. Het staat op de eerste plaats in de Praktijk Top 5 van het Kenniscentrum Stedelijke Vernieuwing
(www.kenniscentrumgrotesteden.nl).
Lusten & Lasten is onderdeel van Samenwerken aan leefbaarheid, de paraplu waaronder op alle terreinen gewerkt wordt aan de herstructurering van Breda Noordoost door de Bredase woningbouwcorporaties, de Stedelijke Woonconsumenten Organisatie Breda en de gemeente Breda.

De bewoners van Noordoost zijn nauw betrokken bij alle activiteiten in het kader van Samenwerken aan leefbaarheid. De plannen voor de komende 25 jaar zoals beschreven in het Ontwikkelingsplan Breda Noordoost zijn samen met hen ontwikkeld. Om ook op korte termijn de leefbaarheid van de wijk te verbeteren is in 2000 Lusten & Lasten van de grond getild. De afgelopen twee jaar heeft dit project ertoe bijgedragen dat bewoners zelf het initiatief hebben genomen om activiteiten en projecten in hun wijk van de grond te krijgen. Uit alle ingezonden ideeën om de leefbaarheid in de buurt op korte termijn te verbeteren, werden er in totaal 38 door bewoners gekozen waarvan het overgrote deel inmiddels is gerealiseerd. De brandgangverlichting in de Biesdonk, die op 28 januari op feestelijke wijze in gebruik werd gesteld door minister van Boxtel, was één van de winnende bewonersinitiatieven van 2000.

Het uitgangspunt van Lusten & Lasten is dat de initiatiefnemers van de gekozen ideeën een budget krijgen toegewezen waarmee ze zélf hun project gaan uitvoeren. Hierdoor kan er nu midgetgolf gespeeld worden bij de kinderboerderij, staat er een houten speeltuin aan de Keersbergenstraat, was er een sporttoernooi met een swingend buurtfeest na afloop en is de verlichting in de buurt sterk verbeterd waardoor bewoners zich veiliger kunnen voelen. Dit zijn maar enkele voorbeelden van geslaagde initiatieven die een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van de wijk. De succesvolle resultaten hebben ertoe geleid dat de gemeenteraad in december van het vorig jaar heeft beslist om ook in 2002 Lusten en Lasten voort te zetten. Dit jaar doet voor het eerst de wijk Belcrum mee.

Het inschrijfformulier is op verschillende plaatsen in de wijk verkrijgbaar, zoals bij de gemeenschapshuizen, wijkbibliotheek en het Meldpunt Noordoost. De bewoners kunnen hun ideeën insturen tot 2 maart. Dan wordt getoetst door betrokken ambtenaren, vertegenwoordigers van de wijkraad Overleg Breda Noord en Vertizontaal of ze passen binnen de opzet van Lusten en Lasten. Hiernaast wordt dit jaar het speciaal ontworpen spel het Noordoost kwintet ingezet om originele ideeën binnen te halen. Dit spel kan al dan niet onder begeleiding gespeeld worden in grote en kleine groepen. Vrijwilligers en beroepskrachten gaan hier de komende weken in de wijk mee aan de slag. De bedoeling is om de uitgekozen initiatieven ook dit jaar te realiseren.

Breda, 4 februari 2002

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie