Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: Omzet industrie in december flink lager

Datum nieuwsfeit: 04-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten

Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Omzet industrie in december flink lager

De omzet van de Nederlandse industrie is in december 2001 met 11 procent gedaald ten opzichte van december 2000. Bijna de helft van deze daling is te wijten aan de 4 procent lagere afzetprijzen van industriële producten. De binnenlandse verkopen zijn met 11 procent afgenomen en de industriële export is met 10 procent gedaald, aldus het CBS. Op jaarbasis evenaart de industrie de recordomzet van 2000 maar net. In het jaar 2001 bedroeg de industriële omzet 172 miljard euro.

Groei slaat om in daling
In de opeenvolgende kwartalen van 2001 is voor de industriële omzet een afnemende groei gemeten in vergelijking met de overeenkomstige kwartalen van 2000. In het eerste kwartaal groeide de omzet met 5 procent en in het tweede kwartaal met 4 procent. Maar in het derde kwartaal van 2001 daalde de omzet met 2 procent. In het vierde kwartaal heeft deze daling zich doorgezet en is de omzet met 8 procent gedaald. Dit is vooral te wijten aan forse omzetdalingen in november en december.
De afnemende groei en de daling van de omzet vorig jaar deden zich volgens het CBS voor op zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt. De sinds mei alsmaar dalende afzetprijzen zijn hier mede debet aan. Het prijspeil van grondstoffen en halffabrikaten die de industrie verbruikt is echter nog iets sterker gedaald. Overigens vertoonden de afzet- en verbruiksprijzen in 2000 juist een stijging.

Omzet industrie in 2001
De Nederlandse industrie heeft in 2001 nagenoeg evenveel omgezet als in 2000. In dat jaar nam de industriële omzet nog met 14 procent toe. De binnenlandse omzet is in 2001 met 1 procent gedaald, terwijl de buitenlandse verkopen gelijk zijn gebleven. De grootste omzetdaling komt op het conto van de aardolie- en chemische industrie. Ook de metaal-, elektro- en transportmiddelenindustrie heeft minder omzet geboekt. Daarentegen heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie de omzet juist weten te vergroten.

Technische toelichting
De omzetontwikkeling is gebaseerd op gegevens van bedrijven met twintig en meer werknemers die zowel in de verslagperiode van het lopende jaar als in de overeenkomstige periode van het voorafgaande jaar zijn waargenomen. De omzet is exclusief BTW. De gegevens hebben een voorlopig karakter. December telt in 2001 en 2000 een gelijk aantal werkdagen; het vierde kwartaal telt in 2001 een werkdag meer. Cijfers van voorafgaande maanden kun-nen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. Tenzij anders vermeld, zijn de ontwikkelingen berekend ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie