Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Daling aantal gestolen personenautos

Datum nieuwsfeit: 04-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Verbond van verzekeraars

Daling aantal gestolen personenautos

Het aantal gestolen personenautos is in 2001 ten opzichte van 2000 gedaald met 8,4 procent. Dat meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Wel zijn er grote verschillen tussen merken en types en tussen de verschillende leeftijdscategorieën. De daling van het aantal voertuigdiefstallen steekt gunstig af tegen de berichten over toegenomen diefstallen in de landen rondom Nederland.

Van de jongere voertuigen, die vaak beter zijn beveiligd tegen diefstal, werden er minder gestolen in 2001, maar van de autos van vijftien jaar en ouder werden er in 2001 meer gestolen dan het jaar ervoor. Oude gestolen voertuigen worden echter wel vaker teruggevonden dan jonge gestolen autos. Gemiddeld wordt van alle gestolen personenautos 67,5 procent teruggevonden, maar bij de autos van nul tot en met drie jaar is het terugvindpercentage slechts 43,7 procent. Bezitters van een Opel Kadett, een Alfa 33, een Opel Astra of een Mercedes E lopen het grootste risico dat hun auto wordt gestolen. Naast het aantal personenautos is ook het aantl gestolen lichte bedrijfsvoertuigen gedaald (- 7,2 procent), evenals de aantallen gestolen motorfietsen (- 6,8 procent) en aanhangwagens (-15,2 procent). Alleen het aantal gestolen vrachtautos steeg, van 299 in 2000 naar 340 in 2001, een stijging van 13,7 procent.

Oorzaken
De oorzaken voor het dalen van de diefstalcijfers schrijft de AVc toe aan de activiteiten van de AVc-partners. Zo hebben verzekeraars, politie en BOVAG een landelijke campagne gevoerd om de inbouw van startonderbrekers in oudere autos te stimuleren. Verder hebben verzekeraars en BOVAG richtlijnen opgesteld om diefstallen uit garages en showrooms tegen te gaan. Het aantal showroomdiefstallen is hierdoor gedaald van ongeveer 600 in 2000 tot 400 in 2001. Daarnaast heeft de RDW maatregelen genomen om samen met politie en verzekeraars het omkatten van gestolen autos op te sporen en om de handel in gestolen autos aan banden te leggen door het oprichten van de Nederlandse Restwaarde Markt (NRM). Verder zijn in diverse politieregios speciale autoteams actief om georganiseerde autodieven op te pakken. Tot slot wordt langzamerhand in steeds meer (dure) autos een voertuigvolgsysteem ingebouwd, dat na diefstal een elektronisch signaal uitzendt. Hiermee kunnen gestolen autos sneller worden opgespoord. De eerste gecertificeerde systemen hiervan zijn op vrijdag 18 januari door de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM) aan de markt gepresenteerd.

Verloop aantal diefstallen per categorie in 2000 en 2001

Categorie Gestolen Teruggevonden
Zie het origineel http://www.verzekeraars.nl/smartsite.dws?id=1735 .
Bondig, januari 2002

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie