Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zwemstadion in Eindhoven stapje dichterbij

Datum nieuwsfeit: 04-02-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Eindhoven

Persbericht: 4 februari 2002

Nieuw zwemstadion blijkt goedkoper

Zwemstadion in Eindhoven stapje dichterbij

Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Eindhoven heeft zich vorige week akkoord verklaard met de bouw van een nationaal zwemstadion in Eindhoven.

Het collegevoorstel om akkoord te gaan met een voorlopig ontwerp wordt in februari voor informatief beraad voorgelegd aan de raadscommissie voor Milieu en Sport. Die kan dan aangeven hoe ze het dossier verder wil behandelen.

Het college besprak tijdens zijn wekelijkse vergadering onder andere het aanvullende haalbaarheidsonderzoek. Daarin worden de kosten van renovatie en de nieuwbouw van het huidige 50-meterbad in de Tongelreep vergeleken met die van een nieuw te bouwen nationaal zwemstadion op dezelfde locatie.

Vergelijking
Uit dat onderzoek blijkt dat de gemeente minder geld kwijt is aan de bouw van een dergelijk zwemstadion dan aan renovatie en vervanging van het huidige 50-meterbad.

Gebleken is dat dit laatste bad over ongeveer 12 jaar geheel vervangen moet worden. Dat zou de gemeente 11 miljoen euro kosten. Terwijl de gemeente aan de bouw van een nieuw stadion, op dezelfde locatie als het huidige 50-meterbad, 7 miljoen euro moet bijdragen.

Voor dat bedrag krijgt Eindhoven dan niet alleen een bad met veel meer faciliteiten dat bovendien geschikt is voor nationale en internationale wedstrijden, maar ook veel meer zwemwater. Voor de breedtesport is dat zeer belangrijk. De verschillende zwemverenigingen in Eindhoven dringen steeds meer aan op uitbreiding van de hoeveelheid zwemwater.

Kosten
Het nieuwe nationale zwemstadion gaat 19,8 miljoen euro kosten. Omdat het college groot belang hecht aan een goede landschappelijke inpassing van het bad komt daar nog 2,1 miljoen euro bij. Dat geld is tevens bestemd voor het aanpassen van de entreepartij. Deze extra investering moet ervoor zorgen dat het groene karakter van het gebied Genneper Parken, waarin de Tongelreep is gevestigd, behouden blijft.

De financiële dekking van het plan is overigens nog niet definitief rond. Inmiddels is 14,8 miljoen euro beschikbaar. De gemeente is in een ver gevorderd stadium met de Provincie Noord-Brabant over een geldelijke bijdrage. Ook lopen er onderhandelingen met Stimulus voor een Europese subsidie.

Het College zou graag aan het einde van dit jaar een definitief ontwerp voorleggen aan de gemeenteraad. Wanneer halverwege 2003 een begin wordt gemaakt met de bouw, zou het nationaal zwemstadion uiterlijk eind 2004, begin 2005 gereed kunnen zijn.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie